Pages

Wednesday, July 4, 2012

Civilizatie europeana rasa de tsunami, gasita pe fundul Marii Nordului

Cercetătorii studiază un tărâm scufundat în Marea Nordului acum 10.000 de ani. Aceştia adună dovezi subacvatice despre cum trăiau oamenii aici.

O echipă de specialişti britanici de la Universitatea St. Andrews a reuşit să găsească, pe fundul Mării Nordului, dovezi că oamenii au populat în trecut un teritoriu denumit Doggerland, scufundat acum.

Doggerland a fost o fâşie de pământ ce se întindea din Scoţia în Danemarca şi care, prin scufundarea treptată, a fost înecată între 18.000 î.Hr şi 5.500 î. Hr. Astfel, mai mulţi scafandri ce lucrau pentru companii petroliere ce forează în zonă au descoperit în ultimii ani dovezi că aici a trăit o populaţie de zeci de mii de oameni, înainte ca relieful să se modifice.

Ca o premieră, publicaţia britanică „Daily Mail” scrie că o echipă de climatologi, arheologi şi geologi au reuşit să alcătuiască o hartă digitală a lumii dispărute. Pe lângă oamenii primitivi, Doggerland a fost un tărâm populat cu animale dispărute acum.

Vechea „inimă” europeană

Specialiştii numesc zona „fosta inimă a Europei” şi bănuiesc că întreruperea vieţii aici ar fi fost cauzată, decisiv, de un tsunami. „Dar valul a fost de fapt o mică parte dintr-un proces mai amplu de scufundare ce a durat mai multe mii de ani”, se adaugă în publicaţia din Marea Britanie.

„Prin intermediul datelor de la companii de gaz şi petrol ce lucrează în zonă, am reuşit să dăm o formă peisajului - şi să înţelegem ce era cu toate fosilele de mamuţi şi de cerbi găsite de-a lungul timpului sub apă. Acum putem înţelege şi ce fel de oameni locuiau acolo. Azi, tindem să credem că ridicarea nivelului mării este o chestie nouă – dar, de fapt, este un ciclu al Pământului care s-a produs de mai multe ori”, a spus unul dintre specialiştii care au cartografiat tărâmul dispărut.

Un loc cu dealuri şi mamuţi

Oamenii de ştiinţă au reconstituit şi un model vizual computerizat a ceea ce ei cred că se afla în Doggerland. Astfel, aceştia vorbesc de o zonă cu dealuri şi văi, cu mlaştini uriaşe, lacuri şi râuri mari de-a lungul coastei.

Pe măsură ce nivelul mării a crescut, dealurile au devenit un arhipelag. În ce priveşte prezenţa umană în zonă, echipa cercetează în prezent mai multe artefacte găsite, posibile morminte sau stânci ridicate ciudat. În ce priveşte fauna, au fost găsite urme ale unor uriaşe cimitire ale mamuţilor.

„Dar există foarte puţine dovezi clare, din cauza apei care a erodat. E ca şi cum ai încerca să găseşti doar o mică parte dintr-un ac în carul cu fân”, a adus unul din specialiştii britanici discuţia pe un teren ceva mai pesimist.

No comments:

Post a Comment