Pages

Thursday, August 2, 2012

Antarctica

In timp ce unii cercetatori sunt preocupati de studierea altor planete, apropiate de sistemul nostru solar, altii sunt interesati sa afle ce enigme ascunde Antarctica.  Antarctica este regiunea polara din continentul Antarctida si portiunile sudice din oceanele limitrofe, fiind înconjurata de Oceanul Antarctic. Cu o suprafata de 14 milioane kilometri patrati, este considerata al cincilea continent, ca marime, dupa Asia, Africa, America de Nord si America de Sud. Circa 98% din suprafata Antarcticii este acoperita cu gheata a carei grosime, în medie, masoara 1,6 km.

Nepoluat si nelocuit

Desi miturile si speculatiile despre Terra Australis (tinutul de Sud) au aparut înca din Antichitate, prima reperare confirmata a continentului este facuta în anul 1820 de Fabian von Bellingshausen si Mikhail Lazarev, însa continentul a ramas neglijat mult timp din cauza mediului ostil omului. În Antarctica nu exista nicio asezare umana permanenta. Doar cele cateva mii de cercetatori ce locuiesc temporar in statiile de cercetare aflate pe tot cuprinsul continentului, înfrunta conditiile vitrege ale zonei. Supravietuiesc în acest mediu ostil vietii numai plantele si animalele adaptate la temperaturile foarte scazute (ursii albi, renii). Poate si din acest motiv, Antarctica este înca pastrata în stare... pura.

Vaile seci din Antarctica

Cu un aspect preponderent arid, s-a afirmat de catre cunoscatori ca sunt similare cu cele de pe Marte. Se numesc „vaile seci” datorita climatului aproape lipsit de umiditate, care se remarca prin absenta în mod special, a straturilor de gheata si a caderilor de zapada. Vaile seci din Antarctica se întind pe suprafata de 4.800 km2, si reprezinta cea mai mare zona lipsita de gheata. Aceasta zona a vailor seci este situata între Victoria Land si McMurdo Sound si cuprinde multe puncte de mare interes geologic, cum ar fi lacul Vida si Onyx (cel mai lung rau al continentului). Dincolo de peisajele sale stranii cu aspect extraterestru, trebuie spus ca acest desert este inaccesibil omului, conditiile climatice atingand extremele. Si totusi, organismele ce-si gasesc aici mediul de viata sunt cele ce au atras atentia lumii stiintifice, deoarece, sustin cercetatorii, organisme asemanatoare se pot dezvolta si pe alte planete.

Lacul cu cea mai curata apa de pe Pamant

O descoperire uimitoare a cercetatorilor rusi a adus în atentia lumii stiintifice un lac subglaciar din Antarctica despre care se credea ca a fost „închis” de 20 milioane de ani. Ei au forat patru kilometri în gheata pana ce au ajuns la lac. Dupa cum scrie „Daily Mail”, cercetatorul John Priscu de la Universitatea din Montana, se asteapta sa se gaseasca în lacul Vostok, „organisme unice”. Conform aceleiasi surse, care citeaza Agentia de presa rusa RIA Novosti, oamenii de stiinta au avut si o alta surpriza. În buncarul de gheata de langa lac s-ar putea afla mai multe arhive ale lui Adolf Hitler. În cadrul expeditiei de pe lacul Vostok, urmarita cu atentie de NASA si Agentia spatiala rusa, cercetatorii spera sa gaseasca noi forme de viata. În anul 2011, oamenii de stiinta au mai avut o tentativa de expeditie, dar au fost nevoiti s-o abandoneze din cauza conditiile meteorologice, cand mai aveau doar 50 metri pana la lac. Cercetatorii sustin ca apa lacului Vostok este cea mai curata de pe Glob, de doua ori mai pura decat apa distilata, dupa ce a stat 20 milioane de ani sub un strat de gheata gros de 4 km. Acelasi om de stiinta, J. Priscu, spune ca s-au descoperit microorganisme în gheata de deasupra lacului Vostok, si, pentru faptul ca lacul are rezerve de oxigen, este foarte probabil sa adaposteasca foarte multe organisme necunoscute.

RevistaMagazin

No comments:

Post a Comment