Arheologii au anuntat ca au descoperit urme de ciocolata vechi de 2.500 de ani in peninsula Yucatan. Aceasta este prima data cand se gasec reziduuri de ciocolata pe o farfurie si nu intr-o cupa, ceea ce ar sugera ca aceasta ar fi putut fi folosita drept condiment sau sos, alaturi de mancare solida.
Expertii stiau de mult ca boabele si pastaile de cacao au fost utilizate in culturile pre-hispanice la prepararea bauturilor rezervate elitei, scrie Telegraph.
Expertii stiau de mult ca boabele si pastaile de cacao au fost utilizate in culturile pre-hispanice la prepararea bauturilor rezervate elitei, scrie Telegraph.
Descoperirea de saptamana aceasta, anuntata de Institutul National de Antropologie si Istorie din Mexic, extinde gama utilizarilor ciocolatei in urma cu peste doua milenii.
Descoperirea mai sugereaza si ca felurile de mancare din Mexicul zilelor noastre ar putea avea un corespondent antic - spre exemplu mole, sosul pe baza de ciocolata servit alaturi de carne.
"Este pentru prima data cand a fost gasita pe o farfurie folosita la servirea mancarii. Este improbabil sa fi fost macinata acolo, deoarece cel mai probabil se foloseau pietre pentru macinarea ciocolatei", a explicat arheologul Tomas Gallareta.
Descoperirea substantelor ce semnaleaza prezenta ciocolatei a fost facuta la situl arheologic Paso del Macho, in Yucatan, in 2001, si de-atunci oamenii de stiinta au efectuat teste pentru a determina sursa compusilor.
Fragmentele de farfurii gasite acolo dateaza din jurul anului 500 inaintea erei noastre. Nu este vorba totusi de cele mai vechi urme de ciocolata gasite in Mexic. Cupe continand urme de bauturi pe baza de ciocolata au fost gasite in situri din cultura olmeca, in vestul peninsulei Yucatan, si in alte situri din Chiapas, in sud, cu o vechime de cel putin 1.000 de ani mai mare.
No comments:
Post a Comment