Huge Everett III, in 1954, afirma ca exista universuri paralele ca al nostru, toate fiind legate de el. In toate aceste universuri lucrurile se petrec diferit de al nostru. De exemplu, intr-unul oamenii au disparut deja, in altul razboaiele au finaluri diferite, specii disparute in universul nostru au evoluat diferit in alte universuri. Dar toate ,vedem, sunt legate, doar evenimentele se petrec diferit.
Aceasta curioasa afirmatie a pornit din nevoia gasirii unei teorii unificatoare care sa explice totul. La baza a stat fizica cuantica. Notiunea a fost introdusa primordial de Max Planck in 1900, el observand cum studiind campuri de radiatii apareau manifestari ce contraziceau legile fizice cunoscute.
Pentru a explica cum contrazice fizica cuantica legile fizicii newtoniene va voi vorbi despre principiul incertitudinii al lui Heinsenberg. Pe scurt, fizicienii care studiau nivelul cuantic al particulelor au observat un lucru ciudat: cum, de exemplu, fotonii- mici pachetele de lumina- actioneaza ca particule si ca unde.
Aceasta a fost numit principiul incertitudinii al lui Heisenberg. Acest fizician a sugerat ca, doar prin observarea materiei cuantice, afectam comportamentul acesteia. Astfel, nu putem fi niciodata siguri de natura unui obiect cuantic sau de atributele sale, viteza si locatia.
Faptul este sustinut de interpretarea fizicianului danez Niels Bohr care spune ca orice particula cuantica nu exista intr-o stare sau alta ci in toate aceste stari deodata. Suma totala a acestor posibile stari se numeste functia de unda. Faptul ca o particula sa existe in toate starile deodata se numeste superpozitie.
Conform lui Bohr, cand observam o particula cuantica ii afectam comportamentul. Oservatia rupe superpozitia fortand obiectul sa aleaga o stare din functia lui de unda. In masuratori diferite, particula alege stari diferite.
Everett, despre care am vorbit anterior, e de acord cu Bohr in privinta superpozitiei si a notiunii de unda dar e in dezacord cu un aspect: ca masurand o particula o fortam sa se pozitioneze intr-o stare sau alta. In fapt, o masuratoare produce un split in univers. Universul se duplicheaza, impartindu-se in tot atatea universuri cate sunt necesare pentru fiecare posibil rezultat al masuratorii. Altfel spus, cand fizicianul masoara un obiect, universul se imparte in doua universuri distincte pentru a se potrivi cu cele doua solutii posibile: unda sau corpuscul. Astfel, fizicianul intr-un univers gaseste ca universul a fost masurat sub forma de unda. Acelasi fizician, in celalalt univers masoara obiectul ca particula. Asta explica de ce o particula poate exista in mai multe stari.
Aceasta interpretare multi lumi al lui Everett are implicatii dincolo de lumea cuantica. Daca o actiune are mai multe posibilitati si teoria lui Everett e corecta, atunci universul se imparte cand o actiune are loc. Acest lucru se dovedeste adevarat si cand o alegi sa nu intreprinzi nimic.
Asta inseamna ca daca te afli intr-o situatie in care e posibil sa mori, intr-un univers paralel esti deja mort. De aici si punerea la indoiala a faptului ca timpul este linear. La fiecare moment exista evolutii diferite in functie de alegerea facuta. Insa, o persoana nu poate fi constienta de celelalte egouri ale sale, sau chiar de moartea sa, care exista in universul paralel. Deci, cum am putea sti daca teoria multiversurilor a lui Everett e corecta?
O sustinere a venit in 1990 dintr-un experiment numit suicidul cuantic: un om sta jos in fata unui pistol indreptat spre capul lui; pistolul este condus de o masina care masoara rotirea particulei cuantice; de fiecare data cand se apasa pe tragaci, rotirea sau spinul sau quarkul sunt masurate; in functie de masurare, pistolul va trage sau nu; cand rotirea este in sens orar pistolul trage, cand rotirea este invers pistolul nu trage, va fi doar un clic; omul trage din nou si din nou si din nou dar pistolul nu elibereaza glontul el, omul devenind astfel nemuritor; cand rotatia este orara, el trage si moare.
Dar stati, parca spuneam ca omul deja trasese de infinite ori si pistolul nu luase foc, deci cum poate omul sa fie mort? El e si mort si viu! De fiecare data cand a apasat pe tragaci, universul sa impartit in doua. Va continua sa se imparta mereu si mereu de fiecare data cand se apasa pe tragaci.
Suicidul cuantic a fost prima data teoretizat de Max Tegmark in 1997. Este un asa-zis experiment al gandirii, are loc doar in minte.
Teoria lumilor multiple si interpretara lui Bohr nu sunt singurele care incearca sa explice nivelul primordial al universului.
Albert Einstein si-a petrecut multi ani din viata incercand sa gaseasca o teorie unificatoare, un fel de nivel final care sa raspunda tuturor intrebarilor fizicii. A numit-o teoria a orice- theory of everything! Se baza pe nivelul cuantic ca fiind ultimul nivel, cel mai mic.
Unii fizicieni au conceput ca exista un nivel subcuantic numit al stringurilor si de aici au ajuns la universurile paralele.
Teoria stringurilor a fost initial conceputa de Michio Kaku, fizician japonezo-american. El spune ca particulele care stau la baza oricarui tip de materie si a oricarei forte fizice din univers precum gravitatia sunt asemanatoare unor benzi elastice numite stringuri care formeaza quarkuri- particule cuantice, electroni, atomi si asa mai departe. Tot ce apare depinde de vibratia acestor stringuri. Acesta este felul in care este format universul nostru. Apar insa astfel 10 dimensiuni si a unsprezecea-timpul.
Ca si celelate teorii anterior mentionate, teoria stringurilor demonstreaza ca universurile paralele pot sa existe. Potrivit acestei teorii universul nostru este o membrana care vibreaza foarte aproape de alte universuri sub forma de membrane care pot intra in contact, gravitatea putand curge intre aceste universuri prin gaurile de vierme sau gaurile negre.
Cand aceste universuri interactioneaza se produce un Big Bang ca cel care a creat universul nostru.
Kaku spune ca teoria stringurilor zice ca de fiecare data cand apare o gaura neagra poate apare un baby univers. Materia supta de aceasta poate exploda de cealalta parte creind o gaura alba in universul geaman care se va expanda rapid ca propriul nostru Big Bang. Astfel spera el ca se va putea parasi universul nostru cand acesta se va raci si va deveni neviabil, printr-un tunel intr-o gaura neagra catre un univers mai cald si inca viabil.
No comments:
Post a Comment