Galaxia noastra, Calea Lactee, este membra a unui grup din apropiere care este compus din aproximativ 40 de galaxii cunoscute, numit Grupul Local. Numarul real ramane necunoscut, intrucat recensamantul a crescut in mod constant de-a lungul anilor, pe masura ce noi membri au fost identificati. Grupul Local contine galaxii de aproape toate tipurile, inclusiv galaxii spirala ca M31, M33 si, desigur, Calea Lactee. Acesta contine dec asemenea cateva galaxii neregulate luminoase (norii lui Magellan), cateva galaxii neregulate slab iluminate, galaxii pitice (nucleate, sferoidale, eliptice si de tip compact). Singurul tip important de galaxie care nu este reprezentat in Grupul Local este tipul eliptic.
Decizia de a include o galaxie in Grupul Local nu este una directa. Cel mai bun criteriu este dinamic, adica galaxia trebuie sa fie legata de celelalte galaxii din grup din punct de vedere gravitational. Pentru a simplifica lucrurile, raza Grupului Local a fost stabilita a fi de aproximativ un milion de parseci (3,26 de milioane de ani lumina) si se presupune ca toate galaxiile aflate in interiorul acelei raze fac parte din grup. Din cauza proximitatii sale, Grupul Local reprezinta o oportunitate unica pentru astronomi, in ceea ce priveste studierea evolutiei galaxiilor in cel mai mare detaliu posibil. Galaxiile evolueaza prin doua metode principale. Prima este dinamica, prin achizitionarea ierarhica de sisteme externe (in special galaxii pitice) si incorporarea lor in structura de baza a galaxiei. Cea de-a doua este interna, prin formarea, viata si moartea stelelor din interiorul unei galaxii.
Galaxiile dominante din Grupul Local, M31 si Calea Lactee, au dobandit un sistem de galaxii satelit. Calea Lactee, de exemplu, a acumulat un sistem de galaxii pitice ca norii lui Magellan si galaxia Sagittarius, printre altele. Cel mai probabil, Calea Lactee are cel putin o duzina de galaxii pitice in total, care sunt raspandite pe cer, inclusiv una care este consumata in mod activ de catre galaxia noastra (galaxia pitica Sagittarius). Andromeda (M31) are doua insotitoare luminoase foarte cunoscute, M110 si M32, in plus fata de alte cateva galaxii pitice mai putin cunoscute. Mai exista si alti membrii, in special galaxii pitice, care nu pot fi atribuiti niciunui subgrup in mod special si par a pluti singuri in Grupul Local.
Cele doua galaxii gigante ale Grupului Local, Calea Lactee si Andromeda, orbiteaza una in jurul celeilalte si reprezinta cel putin 50% din masa totala a galaxiilor din grup. Centrul gravitational al Grupului Local se afla undeva intre cele doua galaxii spirala gigante, iar unii astronomi sunt de parere ca cele doua vor fuziona in cele din urma si vor forma o galaxie eliptica uriasa in viitorul indepartat. Exista dovezi care sustin faptul ca cea de-a treia cea mai mare galaxie din grup, M33, ar putea fi o insotitoare a galaxiei Andromeda, fiind legata de aceasta in mod gravitational. Galaxiile din Grupul Local nu reprezinta un sistem in intregime izolat, ci este aproape sigur ca ele interactioneaza si fac schimb de membrii cu alte grupuri din apropiere, cum ar fi grupul Maffei 1, grupul Sculptor, grupul M81 sau grupul M83.
Dli.ro
No comments:
Post a Comment