Mai multe mumii egiptene au fost supuse unor teste inedite, cu un tomograf computerizat performant, care a sos la lumina unul din secretele cel mai bine pastrate al acestei civilizatii incredibile.
Sapte mumii de la British Museum au fost cercetate cu un tomograf, pentru a afla detalii despre viata lor, cum au murit si cum au fost imbalsamate.
Sapte mumii de la British Museum au fost cercetate cu un tomograf, pentru a afla detalii despre viata lor, cum au murit si cum au fost imbalsamate.
Una din ele este a unei fetite de 12 ani, celelalte ale unor barbati adulti.
Testele au fost facute la Manchester Royal Infirmary si a fost folosit un tomograf destinat de obicei unor pacienti.
Rezultatele au fost surprinzatoare pentru egiptologi, ei putand sa afle detalii despre modul de viata din perioada anilor 900 i.Hr., cand egiptenii incepeau sa foloseasca o noua tehnica de mumificare.
Ambitiosul proiect a fost conceput de egiptologul Abeer Helmi, de la Universitatea Manchester, relateaza Daily Mail.
Pe langa pastrarea organelor interne, care erau scoase si imbalsamate separat, egiptenii erau foarte interesati sa-si pastreze dupa moarte si aspectul cat mai atragator.
De aceea, sicriele erau pictate cu chipul defunctului, chiar daca imaginea desenata idealiza de obicei trasaturile persoanei.
Un alt truc era inlocuirea ochilor cadavrelor cu pietre decorate, astfel incat cine privea chipul unei mumii avea impresia ca este privit la randul sau.
Testele au aratat ca doi dintre barbati erau foarte anemici, iar cel mai tanar suferise de grave probleme dentare, cauzate probabil de painea pe care o consuma, care era plina de nisip din cauza modului in care egiptenii macinau graul. Pietricele ii distrusesera smaltul dintilor.
In panza cu care erau infasurate mumiile se puneau amulate, obiecte destinate sa protejeze trupul fara viata. Aceste obiecte se observa foarte usor si in radiografii.
No comments:
Post a Comment