Pages

Sunday, October 28, 2012

Descoperire: un nou tip de raze cosmice

Folosind satelitul european cu raze-x XMM-Newton, cercetătorii de la CNRS şi CEA au descoperit o nouă sursă de raze cosmice. Aceste raze cosmice produc o emisie caracteristică de raze-x prin interacţiunea cu atomii din gazul înconjurător.

În vecinătatea clusterului Arches, lângă centrul Căii Lactee, aceste particule sunt accelerate în unda de şoc generată de zeci de mii de stele tinere care se mişcă cu viteze de aproximativ 700.000 km/h. Aceste raze cosmice produc o emisie caracteristică de raze X prin interacţiunea cu atomii din gazul înconjurător. Originea lor diferă de cea a razelor cosmice descoperite cu exact o sută de ani în urmă de Victor Hess, origine ce provine din explozia supernovelor. Aceste descoperiri sunt publicate în revista Astronomy & Astrophysics.

Regiunea clusterului Arches văzută în raze-x (contur) şi în apropierea domeniului infraroşu (imaginea de fundal). Harta în infraroşu este obţinută prin observaţiile făcute de telescopul spaţial Hubble la lungime de undă de 1.975 micrometri (date obţinute de la Dong Dong et al. 2011, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 417, 114). Liniile de contur arată intensitatea liniei de fier neutru observată de XMM-Newton în jurul clusterului stelar (localizat în centrul imaginii). Emisiile de raze-X sunt produse de raze cosmice accelerate în unda de şoc formată în mediul interstelar de mişcarea supersonică a clusterului. În imagine, clusterul se mişcă de la dreapta la stânga cu aproximativ 700.000 km/h. Credit: V. Tatischeff.

Cu o sută de ani în urmă fizicianul austriac Victor Franz Hess a descoperit existenţa radiaţiei ionizante de origine extraterestră. Această radiaţie este cunoscută, după cum a fost denumită de Hess, sub numele de raze cosmice. Astăzi, natura lor este bine înţeleasă. Când anumite stele explodează la finalul vieţii lor şi devin supernove, materia acestora este expulzată la viteze supersonice, generând unde de şoc ce accelerează particulele. Ca rezultat, anumite nuclee atomice capătă energie cinetică foarte mare şi pătrund în atmosfera Pământului.

No comments:

Post a Comment