Pages

Wednesday, March 27, 2013

Marea dezbatere din ştiinţă de la începutul secolului XX

Dezbaterea cea mai faimoasă a anilor 1900 a avut ca scop să determine ce este de fapt centrul Universului. Concluzia cea mai importantă pe care omul modern o poate trage din dezbatere este că fiecare dintre participanţi a avut şi dreptate, dar a şi greşit.

Ştiinţa nu a fost niciodată lipsită de controverse. Fie că este un conflict ideologic, de modelare sau de interpretare a unor date ambigue, pare ca şi cum  majoritatea oamenilor s-ar lupta în cea mai mare parte a timpului. O dezbatere, mai puţin cunoscută în prezent, era denumită în epoca sa pur şi simplu „Marea Dezbatere”. Astronomii şi-au îmbunătăţit telescoapele, au pus laolaltă datele şi au început să realizeze un model al Universului. Doi participanţi la o dezbatere extrem de mediatizată, au încercat să demonstreze cum arată Universul şi unde este situat Pământul în acesta. Ei au ajuns în cele din urmă să dovedească cu totul altceva.


Harlow Shapley a fost un om ambiţios, în jur de treizeci de ani, care era cu ochii pe poziţia de director al Observatorului de la Colegiul Harvard - deşi s-a dovedit că el nu era un candidat pentru acest post, în acel moment. El nu agrea ideea unei dezbateri publice în urma căreia ar fi putut pierde şansa avansării. Poziţia sa era că Calea Lactee cuprindea aproape întreg Universul şi tot ce era în afara ei nu erau decât bule de gaz propulsate în spaţiu de presiunea radiaţiilor provenind de la masiva galaxie centrală.

Heber Curtis era mai în vârstă şi a devenit un expert mai degrabă în privinţa obiectelor despre care Shapley credea că sunt bule de gaz. El a făcut studii ample asupra obiectelor confuze, asupra micilor obiecte strălucitoare care păreau să se situeze în afara planului Căii Lactee. Curtis era convins că aceste pete erau adevărate „universuri insulare”, altfel cunoscute sub numele de galaxii. După publicarea mai multor imagini uimitoare ale acestor obiecte, el  era pe cale să devină director al Observatorului Allegheny. Câştigarea dezbaterii nu i-a adus însă nimic. Totuşi, reputaţia lui Curtis se baza pe ideea că lucrarea publicată de el era corectă. El nu putea permite altcuiva să-şi însuşească victoria asupra lui Shapley. Curtis a plănuit să doboare teoria lui  Shapley care se referea la o galaxie singulară.

http://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/4849-marea-dezbatere-din-stiinta.html

No comments:

Post a Comment