Pages

Sunday, March 24, 2013

Monştrii spaţiului: gaura neagră NGC 1277



O gaură neagră cu masa de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui este obiect de studiu şi de discuţii între cercetători. Monstrul cu pricina pare a-şi fi părăsit galaxia mamă şi a se fi instalat într-o altă galaxie, după o călătorie cu o viteză vertiginoasă.

Mai mult, gaura neagră a luat cu ea şi „prizonieri”, stele capturate din galaxia iniţială.
Găurile negre stârnesc în continuare mare interes, nu doar pentru cercetători, ci şi pentru public. Fascinantele obiecte ascund multe secrete, iar€“ printre acestea se numără la loc de cinste gravitaţia cuantică, adică descrierea interacţiunii gravitaţionale în termeni cuantici. La această teorie lucrează de zeci de ani mulţi oameni de ştiinţă, dar până în prezent nimeni nu a reuşit să convingă comunitatea de validitatea teoriei propuse.

Teoria corzilor (string theory) este una dintre teoriile dezvoltate în această direcţie, însă până la oră actuală nu există dovezi cum că ar fi cea corectă. Un alt motiv de interes este legat de faptul că găurile negre ar putea să se transforme la „capătul celălalt” în adevărate găuri albe, fântâni de materie care să genereze alte lumi. Evident, aceasta este doar o speculaţie, chiar dacă este susţinută de o teorie matematică.

Misterioasele găuri negre pot avea dimensiuni infime sau enorme. Una dintre aceste găuri negre supermasive, descoperită recent în centrul galaxiei NGC 1277, aflată la 250 de milioane de ani-lumină distanţă faţă de noi, stârneşte mare curiozitate. Masa ei este de circa 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, reprezentând cam 14% din masa întregii galaxii. Din studiile efectuate până acum, se ajunsese la concluzia că găurile negre din centrele multor, dacă nu ale tuturor galaxiilor, au o masă de până la 10% din masa galaxiei în care sălăşluiesc. Cum e totuşi posibil ca gaura neagră din NGC 1277 să aibă o masă atât de mare faţă de galaxia în care se situează? Cercetătorii Erin Bonnin de la Quest University Canada în Squamish British Columbia şi Gregory Shields de la University of Texas at Austin, USA, au prezentat o ipoteză îndrăzneaţă pentru a explica fenomenul.

http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/4842-monstrii-spatiului-gaura-neagra-ngc-1277.html?utm

No comments:

Post a Comment