Pages

Thursday, September 13, 2012

Despre cercetarea spatiului cosmic, cu astrofizicianul Zhang Shuangnan

Astrofizicianul Zhang Shuangnan, de la Institute of High Energy Physics of the Chinese Academy of Science, a declarat că ţara sa va lansa primul telescop spaţial în jurul anului 2015, iar prima staţie spaţială proprie va fi completă probabil în 2020.

Vorbind cu ocazia celei de-a douăzeci şi opta Adunare Generală a Uniunii Astronomice Internaţionale de la Beijing, care s-a desfăşurat între 20 şi 31 August, astrofizicianul chinez a spus că viitoarea staţie spaţială chineză va deveni o platformă pentru studiul găurilor negre, a materiei negre şi a energiei negre.

Cu paşii acceleraţi ai programului spaţial chinez cu echipaj uman la bord, timpul este de partea astronomilor chinezi (care efectuează studii de la bordul navelor spaţiale, spre deosebire de cei de la sol) care au în plan plasarea în spaţiul cosmic a unor telescoape spaţiale şi a altor experimente, în completarea telescoapelor cu baza pe Pământ.

Conform unui plan naţional, China va lansa primul satelit astronomic propriu (Hard X-ray Modulation Telescope – HXMT) în jurul anului 2015. Aflate de 20 de ani în dezvoltare, satelitul va observa găurile negre, stelele neutron şi alte fenomene, în baza emisiilor de raze X şi Gamma ale acestora.

Astrofizicianul a adăugat că ţara sa va lansa laboratorul spaţial Tiangong-2 în anul 2014, la bordul căruia se va efectua experimentul “POLAR”, mixt sino-elveţian, care va detecta emisii de raze Gamma.

Acest prim astfel de experiment este parte a programului propriu Black Hole Probe Program, cu rol de aport la înţelegerea fizicii condiţiilor extreme.

Laboratorul spaţial Tiangong a devenit parte fundamentală a staţiei spaţiale chineze. Tiangong-1 a fost lansat în spaţiu anul trecut, în luna Septembrie şi a andocat cu navele spaţiale Shenzhou-8 şi 9, în Noiembrie 2011şi Iunie 2012, în cadrul unor experimente pentru asamblarea viitoarei staţii spaţiale şi transportului de resurse şi echipamentecătre aceasta.

Modul Tiangong-1 a fost folosit în principal pentru testarea procedurilor de andocare, fără vreun experiment astrofizic la bord, dar astronomii urmăresc oportunităţile de includere a echipamentelor ştiinţifice şa bordul modulelor Tiangong-2 şi Tiangong-3 ce vor fi lansate în următorii trei ani.

No comments:

Post a Comment