Ads 468x60px

Thursday, August 9, 2012

Dinozaurul Cryolophosaurus – Soparla cu creasta descoperita in Antarctica

Dinozaurul Cryolophosaurus era un urias carnivor care impresiona prin creasta colorata de deasupra capului, aceasta se intindea de la varful botului pana la frunte. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Antarctica si constau in cateva fragmente care au ingreunat munca cercetatorilor in determinarea genului si speciei de reptila preistorica. In urma studiilor indelungate in anul 1994 paleontologii W. R. Hammer si W. J. Hickerson au clasat specia ca fiind unica, nefiind gasita in alta parte pe Glob si au numit-o Cryolophosaurus ellioti.

Dificil a fost si faptul de a scoate oasele din piatra congelata. Structura lor era neobisnuita si de aceea au dat batai de cap cercetatorilor in identificarea cu exactitate a speciei. Forma dintilor – curbati spre interior – arata clar ca aceasta creatura fusese un dinozaur pradator. Ochii erau mici, iar narile erau pozitionate pe partile laterale ale botului. Craniul avea acel ornament ciudat in forma de creasta care probabil aparea doar la masculi, femelele erau lipsite de aceasta podoaba si aveau dimensiunea corpului mai mare decat a acestora.

Ramasitele fosile datau din era Mezozoica, din Jurasicul inferior, de acum 190 de milioane de ani. In acea epoca Antarctica apatinea de partea de sud a continentului Gondwana asociat cu America de Sud, Africa de Sud si respectiv Australia. Gondwana era un bloc continental ce a luat nastere dupa ce Marea Tetis s-a extins spre vest si a impartit supercontinentul Pangeea in mai multe suprafete de uscat. In perioada Cretacicului, din Gondwana au rezultat Insula Madagascar, America de Sud, Indostan (subcontinentul indian), Australia si Antarctica. In perioada Triasicului mai multe specii de dinozauri pradatori erau raspanditi in Antarctica, deoarece clima Pamantului era mult mai blanda decat in zilele noastre. In anii 1990-1991 William Hammer a facut o expeditie in SUA si a descoperit un schelet incomplet de dinozaur in Muntele Kirkpatrick (cu alt. de 4528 m) langa ghetarul Beardmore (lung de 200 km si lat de 40 km) din lantul de munti din Antarctica. Acesta includea aproximativ 30 de vertebre, extremitati de oase, pelvisul si alte ramasite fosile.

Cercetatorii au estimat lungimea acestui dinozaur ca fiind de 7-8 m si greutatea de 1,5 tone. Se pare ca traia in zonele muntoase, iar hrana sa era formata exclusiv din carne. Creasta colorata de pe capul masculilor era folosita pe post de arma in timpul confruntarilor dintre ei pentru suprematia in turma sau in luptele cu alti pradatori din acea vreme, dar era si un element de podoaba pentru a impresiona si a atrage femelele in perioada de imperechere.

Membrele anterioare erau mici dar suficient de puternice sa prinda in ghearele ascutite de la cele trei degete victimele neajutorate. Membrele posterioare erau lungi si musculoase, labele erau groase, aveau degete cu gheare mari, ascutite si curbate, perfect adaptate sa raneasca prada in timpul vanatorii. Mersul era biped, iar pozitia corpului era specifica de echilibru, forma o linie orizontala cu gatul, corpul si coada lunga si puternica.

Dinozaurul Cryolophosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Dilophosauridae.

Dli

No comments:

Post a Comment