Ads 468x60px

Thursday, July 5, 2012

Galaxia din Andromeda

Galaxia din Andromeda este cea mai apropiata galaxie mare de a noastra. Aceasta galaxie este o spirala de clasa Sb si face parte din Grupul Local. Galaxia din Andromeda este cunoscuta si drept M31 si NGC 224. Ea se afla in constelatia Andromeda si este cel mai indepartat obiect ce poate fi vazut cu ochiul liber (desi, observatorii pasionati pot vedea uneori si galaxia Triangulum). 

Estimarile recente sugereaza ca Andromeda este mai mare dar mai putin masiva decat Calea Lactee. Aceasta este acompaniata de cel putin 10 galaxii satelit, printre care: M32 si M110 (ambele vizibile cu ajutorul binoclului); NGC 185 (descoperita de William Herschel); NGC 147 (descoperita de Louis d’Arrest); sistemele sferoidale pitice And I, And II, And III si And V; galaxia neregulata pitica And IV (desi aceasta ar putea fi un cluster); And VI (cunoscuta sub numele de Pitica Pegasus) si And VII (cunoscuta sub numele de Pitica Cassiopeia).

Galaxia din Andromeda contine peste 300 de clustere globulare, dintre care, cel mai mare (G1) este cel mai luminos din Grupul Local. G1 are magnitudinea de 13,7 si eclipseaza cel mai luminos cluster globular din Calea Lactee (Omega Centauri). Acest cluster globular poate fi vazut cu ajutorul telescoapelor mari folosite de astronomii amatori, in conditii favorabile. Telescopul Spatial Hubble a dezvaluit aspectul unui nucleu dublu in Andromeda. Acest lucru poate reprezenta doua nuclee luminoase (poate din cauza faptului ca in trecut, aceasta galaxie s-a hranit cu o galaxie mai mica), sau poate fi vorba de un singur nucleu care este partial ascuns de praf.

Cea mai timpurie referire la galaxia din Andromeda ii apartine lui Al-Sufi, care a numit-o “micul nor” in, opera sa numita “Cartea Stelelor Fixe” (anul 964 d.Hr.). Timp de multi ani, aceasta galaxie a fost cunoscuta sub numele de Marea Nebuloasa Andromeda si s-a crezut ca e cea mai apropiata nebuloasa. William Herschel a crezut ca distanta sa nu depaseste “de 2000 de ori distanta pana la Sirius” (17 000 de ani lumina). Cu toate acestea, el a considerat-o a fi cel mai apropiat “univers insular” asemanator cu galaxia noastra.

In anul 1923, Vesto Slipher a descoperit ca viteza radiala a galaxiei din Andromeda era cea mai mare viteza cosmica descoperita pana atunci (aproximativ 300 de kilometri pe secunda in abordare, rafinata mai tarziu la 266 de kilometri pe secunda), ceea ce indica un caracter extragalactic. In 1923, Edwin Hubble, a gasit prima variabila Cefeida in galaxia din Andromeda si a stabilit astfel distanta intergalactica reala si natura adevarata a sa. Insa, deoarece Hubble nu era constient ca exista doua tipuri diferite de Cefeide, distanta sa a fost decalata cu un factor mai mare de 2 – aceasta eroare a fost descoperita abia in 1953, dupa finalizarea Telescopului Hale.

Aceasta galaxie se indreapta catre Calea Lactee cu o viteza de aproximativ 402 336 de kilometri pe ora. La aceasta rata, va fi nevoie de aproximativ 4 miliarde de ani pentru ca galaxia din Andromeda sa ajunga la noi si de inca 2 miliarde de ani pentru ca cele doua galaxii aflate in coliziune sa fuzioneze complet si sa devina o singura galaxie eliptica. Desi galaxiile se vor ciocni, stelele din ambele galaxii nu se vor ciocni intre ele, deoarece se afla la distante atat de mari una de alta. Cu toate acestea, stelele vor fi aruncate in orbite diferite, in jurul noului centru galactic. Simularile pe calculator arata ca sistemul nostru solar va fi aruncat mult mai departe de centrul galactic decat se afla astazi. Pentru a complica lucrurile si mai mult, mica insotitoare a galaxiei din Andromeda, galaxia Triangulum, se va alatura coliziunii si poate fuziona ulterior cu perechea Andromeda/Calea Lactee. Exista o mica sanca ca galaxia Triangulum sa se ciocneasca prima de Calea Lactee.

No comments:

Post a Comment