Ads 468x60px

marți, 3 iulie 2012

Cel mai mare crater de pe Pământ, descoperit în Groenlanda

Cel mai vechi şi mai mare crater de pe Terra a fost descoperit, de curând, în Groenlanda.

Cercetătorii susţin că acesta s-a format în urmă cu trei miliarde de ani şi are un diametru de 100 de kilometri. "Înainte de a fi supus eroziunii, acesta ar fi avut un diametru de 500 de kilometri", crede omul de ştiinţă danez Adam Gard.

Specialiştii au lansat ipoteza potrivit căreia craterul ar fi apărut ca urmare a impactului cu un meteorit cu diametrul de 30 de kilometri care, în cazul în care ar lovi astăzi Terra, ar şterge orice urmă de viaţă de pe uscat.

Imagine inedită a galaxiei M101, realizată de NASA

Reprezentanţii NASA au surprins o imagine inedită a galaxiei M101, aflată în constelaţia UrsaMare. Pentru aceasta ei au folosit patru telescoape. Galaxia M101 este cu circa 70% mai mare decât Calea Lactee, având un diametru de 170.000 de ani lumină, şi se află la o distanţă de 21 de milioane de ani lumină de Pământ.

Imaginea au fost realizată printr-o combinaţie de date colectate prin intermediul telescoapelor Chandra, Spitzer, Hubble şi GALEX, informează Huffington Post.

Tehnicile de imagerie unice a fiecărui telescop au furnizat câte o serie de detalii care, la final, combinate, au format imaginea completă. Astfel, telescopul Chandra a furnizat, prin intermediul razelor X, detaliile violet din imagine, în timp ce Spitzer a capturat lumina infraroşie ilustrată în roşu în fotografia celor de la NASA.