Ads 468x60px

Tuesday, July 3, 2012

Imagine inedită a galaxiei M101, realizată de NASA

Reprezentanţii NASA au surprins o imagine inedită a galaxiei M101, aflată în constelaţia UrsaMare. Pentru aceasta ei au folosit patru telescoape. Galaxia M101 este cu circa 70% mai mare decât Calea Lactee, având un diametru de 170.000 de ani lumină, şi se află la o distanţă de 21 de milioane de ani lumină de Pământ.

Imaginea au fost realizată printr-o combinaţie de date colectate prin intermediul telescoapelor Chandra, Spitzer, Hubble şi GALEX, informează Huffington Post.

Tehnicile de imagerie unice a fiecărui telescop au furnizat câte o serie de detalii care, la final, combinate, au format imaginea completă. Astfel, telescopul Chandra a furnizat, prin intermediul razelor X, detaliile violet din imagine, în timp ce Spitzer a capturat lumina infraroşie ilustrată în roşu în fotografia celor de la NASA.

GALEX este cel care a adăugat, prin intermediul interpretărilor sale ale luminii ultraviolete, culoarea albastră din fotografia galaxiei M101, iar telescopul Hubble a adăugat detaliile galbene ale acesteia.

Imaginea a fost făcută publică de către reprezentanţii NASA la finalul lunii mai, dar finalizarea ei a durat câţiva ani.

Sursa

No comments:

Post a Comment