Ads 468x60px

Sunday, July 8, 2012

Ocean subteran descoperit pe Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn

Oamenii de ştiinţă au reuşit să descopere dovezi privitoare la existenţa unui ocean subteran pe Titan, cel mai mare satelit al Saturnului, relatează Le Monde şi agenţiile de presă, citând un recent studiu apărut în ultimul număr al revistei Science.

Examinând datele obţinute în decursul a şase misiuni efectuate de sonda Cassini între 2004 şi 2011 şi analizând înclinarea axei de rotaţie a satelitului, precum şi unele caracteristici de mişcare ale acestuia pe orbită, un grup de astrofizicieni sub conducerea lui Rose-Marie Baland, de la Observatorul Regal din Bruxelles, a observat că Titan se roteşte pe o orbită eliptică şi se confruntă în mod constant cu forţele mareice ale lui Saturn.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că oceanul se află la o adâncime de 100 de km sub suprafaţa îngheţată a planetei. În afară de Titan, oceane subterane ar putea exista, de asemenea, pe Europa, satelitul Jupiter, şi pe Enceladus, un satelit mai mic al lui Saturn.

"Oceanul de sub suprafaţa planetei Titan constă, probabil, în întregime din apă sau din apă în amestec cu o cantitate relativ mică de săruri", susţine unul din autorii studiului Luciano Iess, de la Universitatea "La Sapienza" din Roma. Prezenţa apei însă, mai spune el, nu înseamnă neapărat o dovada a prezenţei vieţii pe această planetă.

Nu cu mult timp în urmă, oamenii de ştiinţă au informat referitor la încă o descoperire legată de Titan, unde au găsit un lac de metan la ecuatorul planetei. Anterior se credea că lacurile sunt concentrate exclusiv în regiunile polare ale acestui corp ceresc.

Titan este unul dintre puţinele copuri cereşti din sistemul solar care are o atmosferă densă. Cu toate acestea, spre deosebire de Pământ, aceasta constă în principal din metan şi azot. Atenţia deosebită acordată acestui satelit se explică prin faptul că prezenţa gazului de metan ar putea fi un semn al existenţei vieţii acolo.

Sursa

No comments:

Post a Comment