Ads 468x60px

Monday, July 23, 2012

Trezoreria lui Atreu

Primul lucru pe care il vezi in timp ce te apropii, pe stanga, este Trezoreria lui Atreu. Acest mormant sub forma de stup este o constructie impresionanta, mai ales daca tinem cont de faptul ca a fost construit fara vreun strop de mortar. Mergi prin coridorul lung care patrunde in mormantul principal, unde acustica este uimitoare. Incearca sa vorbesti tare, pentru a te convinge. Priveste si la grinda masiva aflata deasupra usii de la intrare,lunga de 8 metri si grea de aproape 120 tone.

Dramaturgii greci istorisesc sinistra poveste a blestemului cazut asupra Casei lui Atreu. Sotia lui Atreu a fost sedusa de fratele acestuia, Thyestes. Drept razbunare, Atreu i-a ucis pe doi dintre fiii lui Thyestes, i-a fiert, apoi i-a servit tatalui lor in timpul unui banchet. Apoi i-a aratat lui Thyestes capetele taiate ale fiilor sai, ca sa inteleaga ce anume tocmai mancase. Incepand din acea zi, Atreu si urmasii sai -printre care s-au numarat Agamemnon, Menelaos si Oreste - au fost blestemati de zei.

Trezoreriei i se mai spune si Mormantul lui Agamemnon, dar, daca acesta a fost cuadevarat un mormant regal,nu exista nici o dovada care sa sustina aceasta atribuire. Locul despre care Schliemann credea ca este mormantul lui Agamemnon se afla in situl principal, ceva mai departe in lungul drumului. Trezoreria dateaza din secolul 14 i.Hr., ceea ce inseamna ca era in folosinta inainte de perioada lui Agamemnon.

Sursa

No comments:

Post a Comment