Ads 468x60px

Monday, August 6, 2012

Catastrofa care s-ar putea repeta, dupa 2.000 de ani. Milioane de oameni, in pericol

In anul 79 d.Hr., mii de oameni au murit arsi de vii in explozia vulcanului Vezuviu, care a ingropat in cenusa orasele Pompei si Herculaneum. Geologii au aflat ca in aceasta zona zace “ascuns” un super-vulcan, care ar putea provoca milioane de victime.

Regiunea de langa golful Napoli este o importanta atractie turistica si datorita activitatii sale vulcanice, care a creat un relief aparte.

In Campiile Flegrei exista gropi care emana sulf si noroi “care fierbe”. Aici credeau anticii ca se afla intrarea in Infern, scrie Reuters.

Dincolo de legende si de pitorescul zonei, milioanele de oameni care locuiesc aici sunt in pericol, pentru ca sub pamant se ascunde un super-vulcan activ.

Explozia acestuia ar avea insa consecinte grave pentru intreaga planeta, asemeni impactului cu un meteorit, spune Giuseppe De Natale, de la Observatorul Vezuviu.

Geologii au identificat super-vulcanul dupa ce au gasit o “camera” de roca topita langa anticul oras Pompei, la 3,5 km sub scoarta terestra.

Ei vor sa foreze ca sa ajunga la aceasta cavitate, unde vor monitoriza modificarile care au loc.

Super-vulcanul de langa Napoli este similar celui din parcul national Yellowstone, Statele Unite. Insa este mult mai periculos, pentru ca se afla intr-o zona foarte populata.

De aceea, locuitorii de aici sunt in pericol , chiar si in cazul unei explozii de mai mica intenstitate, pentru ca rareori uriasii vulcani erup la capacitatea lor maxima. Acest lucru s-a intamplat aici, potrivit datelor existente, in urma cu 15.000 de ani.

Singurul mod in care poate fi prevenita o tragedie este monitorizarea atenta a activitatii vulcanului, care va oferi specialistilor semnele dinaintea unui eruptii.

Insa si acest proiect este controversat. Unii oameni de stiinta se tem ca forarea pana la cavitate ar putea produce o explozie.

Consiliul local din Napoli a oprit acest proiect in anul 2010, insa acest a fost reluat, dupa ce alegerea unui alt primar, luna trecuta.

Si parerile localnicilor sunt impartite. Multi nu mai cred in aceste avertismente, mai ales ca in anul 1980, 30.000 de oameni au fost evacuati, autoritatile sustinand atunci ca o eruptie este iminenta, insa nimic nu s-a intamplat.

Sursa

No comments:

Post a Comment