Ads 468x60px

Tuesday, August 21, 2012

"SEIFUL pentru SFARSITUL LUMII"

 Un siloz din Arctica pastreaza 100 de milioane din plantele noastre. Svalbard International Seed Vault (SISV), cunoscut si ca “seiful pentru sfarsitul lumii", este conceput pentru a pastra cate un esantion din toate varietatile de plante cunoscute de om.

Obiectivul este de a-l transforma, intr-un fel de arca a lui Noe, o magazie enorma care contine esantioane din plantele necesare pentru ca o fiinta umana sa reinceapa cucerirea Pamantului daca s-ar produce un dezastru ecologic, fie datorata unei cauze naturale, fie actiunii omului.

Arca lui Noe a plantelor a fost construita la Longyearbyen,un orasel minier din insula Spitsbergen, care apartine arhipelagului Svalbard din Nordul Norvegiei, la cca 1000 km de Polul Nord. Locul a fost ales pentru stabilitatea sa seismica si pentru ca, fiind sapat in solul inghetat in permanenta arctic(permafrost), usureaza conservarea.

Seiful arctic este construit in interiorul unui munte inghetat. In total, seiful va primi mai mult de 100 de milioane de plante originare din toate colturile lumii.
Ele sunt stocate in adancurile unui munte arctic, impachetate in aluminiu, inconjurate de ziduri de un metru grosime. Seiful are un tunel de 125 metri lungime, sapat in stanca. Chiar daca sistemele de refrigerare se defecteaza, spun specialistii, temperatura muntelui va fi superiora temperaturii de congelare datorita permafrostului, acoperamantul de gheata vesnic al regiunii.

Intrarea seifului are o conceptie futurista cu cateva oglinzi metalice care reflecta razele soarelui in timpul zilei si stralucesc in intunericul noptii. La intrarea in seif se afla compresoare care racesc interiorul buncarului.

Interiorul tunelului a fost intarit cu o structura circulara din otel, pentru a evita pericolul unei alunecari de teren datorita eroziunii muntelui în care a fost construit seiful.

La intrarea in seif, se afla sala de control, unde tehnicienii inregistreaza pe calculatoarele centrului fiecare esantion de planta care soseste in buncar.

Tehnicienii trebuie sa clasifice fiecare esantion, specificand specia, provenienta si vechimea. Toate informatiile se transcriu pe un site web la care poate avea acces liber comunitatea stiintifica.

Esantioanele de plante se introduc in pachete cu trei invelisuri de aluminiu, care se inchid ermetic pentru a le garanta conservarea in cele mai bune conditii.

In momentul de fata, exista deja in lume mai mult de 1.000 de banci de plante. Totusi, multe dintre ele, mai ales cele care se afla in tarile in curs de dezvoltare, sunt amenintate in permanenta de lipsa apei, riscul de cutremure, inundatii sau alte dezastre naturale, conflicte armate sau gestionare proasta datorita lipsei de resurse. Pentru a infrunta aceste pericole, la care se adauga amenintarea din ce in ce mai mare a unei schimbari climatice sau dezastrul mondial provocat de un razboi nuclear, Norvegia a construit Seiful.

“Obiectivul nostru este de a pastra aici o copie de securitate a plantelor de pe toata planeta", explica Westengen. “Astfel, fata de orice fel de catastrofa, de origine naturala sau umana, biodiversitatea culturilor va fi salvata. Seiful reprezinta o strategie cruciala pentru garantarea viitorului culturilor care ne alimenteaza".

Conservarea plantelor in seif va fi un serviciu gratuit, iar tarile care trimit esantioane vor fi totdeauna proprietarii lor. Toti vor putea primi copii de inlocuire care se conserva in buncarul arctic de fiecare data cand una din varietati va disparea din mediul ei natural.

Seiful arctic este construit in interiorul unui munte inghetat.

No comments:

Post a Comment