Ads 468x60px

Monday, September 24, 2012

Codul de legi al lui Hammurabi

Desi inscaunat regele Babilonului la doar 25 de ani, Hammurabi cel Mare si-a lasat o amprenta puternica asupra istoriei Orientului Apropiat din vremurile secolului 18 i.Hr. Si-a extins rapid aria de influenta cucerind orasele-stat din apropiere, Isin, Uruk si Ur, apoi regatele asirian, akkad si sumerian pentru a controla intreaga Mesopotamie, regiunea fertila dintre fluviile Tigru si Eufrat, numita si “Leaganul civilizatiei omenirii”. A condus realizarea primelor lucrari de infrastructura la scara mare in agricultura in campiile din Mesopotamia, construirea de temple pentru strangerea populatiilor in jurul religiei si a sustinut dezvoltarea culturii in zona.

Dar dincolo de realizarile militare, politice si administrative Hammurabi a ramas in istorie pentru renumitul sau cod de legi, scris in jurul anului 1760 i.Hr. si care contine nu mai putin de 280 de articole de lege. Anterior mai fusesera realizate doua astfel de culegeri de legi, de catre regele sumerian Ur-Nammu (aprox 2050 i.Hr.) si regele Isinului Lipit-Ishtar (aprox 1860 i.Hr.) dar acestea erau mai putin cuprinzatoare si nu s-au pastrat de-a lungul timpului decat fragmente din ele.

Iata o parte din legile lui Hammurabi, inscriptionate pe o bucata de diorit (roca magmatica foarte dura) inalta de 2,25 metri. Blocul de piatra a fost descoperit in 1902 la Susa, pe teritoriul actual al Iranului. Actualmente este expus la Muzeul Luvru din Paris, replici ale lui aflandu-se la Muzeul Pergamon din Berlin si Muzeul de istorie naturala din New York.


  • Daca cineva acuza pe altcineva fara sa poata aduce vreo dovada acuzatiilor sale, atunci acuzatorul va fi omorat. Daca cineva acuza pe altcineva si poate dovedi vina acestuia, el va fi rasplatit.
  • Daca un judecator ia o decizie intr-un caz dar apoi se dovedeste ca a gresit, judecatorul va plati de douasprezece ori cat a impus el acuzatului si nu va mai avea dreptul sa judece alte cazuri.
  • Daca cineva fura sclavul cuiva, va fi omorat. Daca cineva gaseste un sclav evadat si il inapoiaza stapanului sau, acesta va plati celui care ii aduce sclavul doi sekeli.
  • Daca un hot este descoperit in timp ce fura, va primi pedeapsa cu moartea.
  • Daca cineva nu are grija de stavilarul sau barajul pe care il are in grija iar stavilarul sau barajul cedeaza, atunci el va fi vandut iar banii astfel obtinuti vor acoperi pierderea recoltei din pricina inundarii culturilor. Daca cineva inunda culturile unui vecin, ii va plati acestuia pierderea.
  • Daca cineva are o datorie pe care nu o poate plati, atunci el se poate vinde pe sine sau un membru al familiei sale ca sa munceasca timp de trei ani pentru cel caruia ii este indatorat.
  • Daca o sotie are relatii cu un alt barbat decat sotul ei, atunci ori amandoi cei vinovati sunt legati si aruncati in apa, ori sotia este daruita regelui ca sclava.
  • Daca un barbat se foloseste de violenta pentru a supune sotia altui barbat sa se culce cu el, atunci el va fi omorat iar femeia va fi considerata fara de vina.
  • Daca un barbat vrea sa se desparta de o femeie care a dat nastere copiilor sai, atunci o parte din pamantul si din banii sotului trebuie data sotiei. Atunci cand copiii cresc, ea se poate recasatori.
  • Daca un barbat vrea sa se desparta de femeia cu care nu a avut copii, atunci el ii va da inapoi zestrea si banii pe care i-a adus din casa tatalui ei.
  • Daca cineva loveste pe altcineva de rang mai inalt, va primi pedeapsa cu biciuirea in public de saizeci de ori. Daca cineva loveste pe altcineva de acelasi rang, va fi obligat sa ii plateasca acestuia o mina de aur.
  • Daca un barbat loveste o femeie insarcinata iar aceasta pierde sarcina, stunci el ii va plati femeii zece sekeli.
  • Daca un constructor ridica o casa si o construieste bine, proprietarul va plati doi sekeli pentru fiecare suprafata a casei. Daca insa nu reuseste si casa se prabuseste omorandu-l pe proprietar, atunci constructorul va fi primi pedeapsa cu moartea. Daca fiul proprietarului va fi muri la prabusirea casei, atunci fiul constructorului va fi ucis.

No comments:

Post a Comment