Ads 468x60px

Friday, September 7, 2012

Găurile negre şi „bosenova” axionilor

Nori de axioni, particule încă nedescoperite, dar care ar putea exista în număr copios în Univers, s-ar forma şi ar suferi un colaps gravitaţional, eveniment numit „bosenovă”, în apropierea găurilor negre, generând unde gravitaţionale intense.

Găurile negre ar putea concura cu succes cu acceleratoarele de particule în studiul compoziţiei Universului.

Pentru studiul compoziţiei Universului, la ora actuală se folosesc acceleratoarele de particule, cel mai faimos fiind LHC (Large Hadron Collider) de la Geneva, sau experimente, precum Auger, care studiază razele cosmice.

Acceleratorul LHC de la Geneva, cu cei 27 km de circumferinţa ai săi, studiază procese de ciocniri de fascicule de protoni sau de ioni de plumb la energii extreme. În urma acestor ciocniri pot lua naştere particule pe care nimeni nu le-a văzut până acum, dar care, conform teoriei, ar trebui/putea să existe. Printre acestea la loc de cinste de află bosonul Higgs sau particule supersimetrice, care ar putea constitui materia întunecată. La LHC se mai studiază, cu ajutorul ciocnirii fasciculelor de ioni de plumb, şi aşa-numita plasmă quark-gluonică, o formă a materiei despre care se presupune că ar fi existat imediat după Big Bang.

Articolului integral îl puteți citi pe Scientia.ro

No comments:

Post a Comment