Ads 468x60px

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Planetă, distrusă de propriul soare

Astronomii au confirmat, folosind telescopul spaţial Kepler, descoperirea unei planete, cu o mişcare de revoluţie scurtă, asemenea lui Mercur, care a intrat în ultimul stadiu al vieţii sale. Această planetă este practic distrusă de soarele în jurul căruia orbitează.

Acest obiect s-a apropiat atât de mult de steaua în jurul căreia orbitează încât are nevoie doar 15,7 ore pentru a o înconjura. Temperatura planetei a crescut până la 4400 K. Rezultatul fiind o coadă, asemeni unei comete ce ţâşneşte din planetă, luând odată cu ea o cantitate semnificativă din suprafaţa planetei.

Space.com declară că aceasta este a doua echipă ce s-a interesat de planetă – constatările echipei vor apărea în revista Astronomy & Astrophysics. Fenomenul iniţial a fost descoperit de astronomi la începutul lunii mai, iar acum în urma studiului celei de-a doua echipe se pare că rezultatele au fost confirmate.

Planeta de mărimea lui Mercur se află la o distanţă de aproximativ 1.500 de ani-lumină şi este practic ruptă în bucăţi de către soarele ei. Echipa de astronomi, condusă de K. Tran şi Saul Rappaport speculează că urma de resturi este alcătuită din particule macrocosmice, care au atins viteza de evadare şi au o ieşire rapidă din suprafaţa şi atmosfera planetei. Aceste particule pot fi orice, de la piroxeni de dimensiuni micrometrice până la praf de oxid de aluminiu.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu