Ads 468x60px

marți, 18 septembrie 2012

Unde a disparut orasul pierdut Atlantida, amintit de Platon?

Spre deosebire de alte legende ale caror origini s-au pierdut in negura timpului, povestea Atlantidei stim exact cand si unde a aparut pentru prima data. Orasul pierdut Atlantida a fost amintit initial in scrierile lui Platon, insa pana acum nimeni nu poate afirma cu certitudine ca l-a gasit.

Ideea insulei pierdute a captivat numerosi visatori, dar si oameni de stiinta pe parcursul mai multor generatii.
In secolul al XIX-lea, aristocrata rusa Helena Blavatsky a pretins ca a auzit despre Atlantida de la un guru tibetan, iar un secol mai tarziu, prezicatorul Edgar Cayce a afirmat ca orasul pierdut va fi descoperit in 1969.

Povestea Atlantidei a fost spusa pentru prima data in dialogurile lui Platon, Timaios si Critias, scrise aproximativ in anul 330 i.Hr.

In cartea sa, Frauds, Myths and Mysteries, profesorul de arheologie Ken Feder rezuma povestea Atlantidei astfel: "Un imperiu tehnologic sofisticat, Atlantida, a incercat sa domine lumea prin forta".

Legenda Atlantidei este mai ampla si vorbeste despre o civilizatie scufundata. Daca Atlantida a existat cu adevarat si ar fi gasita, locuitorii ei ar incerca sa-i omoare si sa-i inrobeasca pe toti ceilalti.

E clar ca Platon a facut din Atlantida o intriga a povestirilor sale, deoarece nu s-au gasit alte mentionari ale existentei acesteia nicaieri in lume. Sunt multe texte grecesti, insa cu siguranta si altcineva ar fi trebuit sa scrie despre un astfel de lucru remarcabil daca ar fi existat. Dar nu avem nicio dovada ca Atlantida a existat inainte ca Platon sa scrie despre ea.

Multi oameni de-a lungul secolelor au sustinut ca trebuie sa existe ceva adevarat in spatele miturilor. Ei au speculat unde ar putea fi localizata Atlantida. S-au mentionat diferite locuri situate in Oceanul Atlantic, Antarctica, Bolivia, Germania, Malta sau Caraibe.

In ciuda progreselor din domeniul oceanografiei si cartografierii oceanelor, nu s-a dat nici acum de urma Atlantidei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu