Ads 468x60px

Wednesday, October 10, 2012

Subfinanţarea ştiinţei şi economia

Reducerea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, cu un procent de circa 8,4% de acum şi până în 2017, reducere care nu au ar fi trebuit să aibă loc vreodată, ar putea afecta zonele cheie ale ştiinţei. Nu e bine nici pentru ştiinţă, nici pentru economie.

Creşterea economiei este determinată de progresele în domeniul ştiinţei şi tehnologiei. Într-un moment când finanţarea federală a cercetării şi dezvoltării a scăzut deja cu 10 la sută în dolari reali din 2010, reducerile de cheltuieli făcute fără discernământ ar putea bloca în continuare studii esenţiale, cu impact potenţial asupra cercetării medicale, siguranţei alimentare, independenţei energetice, securităţii naţionale, precum şi eforturile de a lupta cu schimbările climatice. Există puţine aspecte ale vieţii moderne, care nu sunt atinse de ştiinţă, aşa că rolul federal în promovarea cercetării inovatoare în diverse domenii, nu trebuie să fie compromisă.

Luaţi în considerare unele dintre beneficiile obţinute până la această dată: printre numeroasele tehnologii aduse de NASA putem include un braţ robotic care ajută chirurgii în a efectua intervenţii chirurgicale mai puţin invazive, un dispozitiv care stabilizează pacienţii care necesită un transplant de inimă până când un donator poate fi găsit şi senzori pentru detectarea agenţilor chimici mortali. Alte studii finanţate din fonduri federale au dat naştere motorului de căutare Google, display-ului cu cristale lichide (LCD), drive-urilor magnetice de stocare, precum şi sistemelor de poziţionare globală (GPS). Proiectul genomului uman, care a costat guvernul federal 3.8 miliarde dolari între 1990 şi 2003, sau 5.6 miliarde dolari la valoarea din 2010, a generat un câştig economic de 796 miliarde dolari, potrivit unui studiu realizat de Battelle Memorial Institute. Cercetarea rezultată din proiect a cuprins domenii multiple, cum ar fi sănătatea umană, agricultura, criminalistica, medicina veterinară şi multe altele.

No comments:

Post a Comment