Ads 468x60px

Friday, November 9, 2012

Fenomenul care le-a venit de hac mayasilor

O pestera din Belize a oferit istoricilor explicatia neindoielnica privind motivul pentru care civilizatia mayasa, extrem de avansata, a disparut, aparent brusc si nu si-a mai revenit niciodata.

Specialistii au aflat dintr-o pestera din Belize detalii nestiute pana acum despre clima din perioada in care a inflorit civilizatia mayasa.

Ei au inteles ca o serie de perioade secetoase a dus incet dar sigur la prabusirea acestei incredibile civilizatii, care se baza pe agricultura, scrie Business Insider.

Seceta a dus la foamete, au aparut astfel tulburari sociale, iar in final o criza politica, cel mai afectate fiind marile orase, care inca impresioneaza prin vestigiilor lor extraordinare.

Studiul care a oferit aceste noi date analiza formarea pesterii Yok Balum din Belize. Cercetarea unor stalagmite de aici i-a ajutat pe specialisti sa afle ca la inceputul civilizatiei mayase clasice regiunea locuita de aceasta era foarte umeda, precipitatile asigurand prosperitate si ducand la dezvoltarea oraselor.

Acest fenomen a inceput sa se schimbe dupa anul 660, cand clima a devenit mai secetoasa. Atunci au aparut si conflicte armate, care au dus la distrugerea unor orase si la mutarea populatiei in alte zone mai prospere.

Situatia a devenit si mai grea in perioada anilor 820-870, cand orasele au inceput sa fie abandomate masiv si nu s-au mai construit monumente.

“Decaderea mayasilor nu a fost ceva brusc, s-a intamplat in doua etape, pe parcursul a cateva sceole”, explica cercetatorul Douglas Kennett, antropolog la Universitatea Pennsylvania.

In perioada 1100-1200 au mai supravietuit mici comunitati mayase, care traiau din agricultura, insa acestea au fost la randul lor afectate de o seceta cumplita, cea mai grava inregistrata in decursul celor 2000 de ani de studiu. Acesta este motivul pentru care marea civilizatie mayasa nu si-a mai revenit niciodata.

Seceta care i-a distrus pe mayasi a fost provocata de cicluri climaterice naturale, insa unii istorici si specialisti in ecologie cred ca si civilizatia disparuta are partea ei de vina, pentru ca defrisase o parte din jungla pentru construirea oraselor.

Mayasii au ocupat sudul Mexicului si nordul Americii Centrale. Perioada mayasa clasica este cea mai infloritoare din istoria acestui popor si cuprinde anii 300-1000.

In acest interval au fost construite multe orase, care puteau gazdui pana la 60.000 de oameni.

Mayasii sunt cunoscuti si pentru scrierea lor greu de descifrat si pentru cunostintele astronomice avansate, care au dus la redactarea unui calendar complex, care se incheie pe data de 21 decembrie 2012.


No comments:

Post a Comment