Ads 468x60px

Monday, March 18, 2013

Creierul uman

Care ar putea fi modul prin care am putea spera vreodată ca o ecuaţie sau formulă să descrie ceva la fel de complex şi de frumos ca mintea umană? Într-un anumit sens noi descriem de mult timp creierul, folosind numere: 86 mld. neuroni, 1200 cm cubi, 1400 grame.

Dar te-ai putea aştepta ca încercări mai ambiţioase de a explica creierul, folosind matematica, să fie sortite eşecului.

Ne poate ajuta matematica să descoperim ordinea elegantă din spatele aparentei încâlceli din minţile noastre? Asta e întrebarea la care încearcă să răspundă Colin Barras în seria de articole ce urmează, intitulată Matematica mintii: 5 legi care conduc creierul.

Totuşi, în ultimii câţiva ani, neurologii au construit un model matematic pentru înţelegerea mai multor aspecte ale creierului. În acelaşi mod în care legile mişcării enunţate de Newton descriu dansul stelelor şi al planetelor pe cerul nopţii, principiile matematice revelează în acest moment modele proeminente în ceea ce părea a fi doar o încâlceală din mintea noastră. Ceea ce este surprinzător este cât de des dinamica creierului imită alte fenomene naturale, de la cutremure de pământ şi avalanşe până la circuitul energetic dintr-un motor cu aburi.

Ecuaţiile pe care le-am obţinut descriu tot, de la structura creierului la generarea gândurilor şi sentimentelor noastre. Ele ne-ar putea chiar ajuta să începem să înţelegem însăşi natura conştiinţei. Alătură-te nouă în explorarea celor 5 legi care conduc mintea.

Articolului integral îl puteți citi pe scientia.ro


No comments:

Post a Comment