Ads 468x60px

Saturday, March 16, 2013

Piramide din intreaga lume

Piramidele, de fiecare data cand sunt mentionate, ne duc cu gandul la faraoni si la Egipt. Despre motivul pentru care au fost construite aceste piramide s-au scris si inca se mai scriu multe carti. In timp ce aceste mistere raman nerezolvate, in intreaga lume exista piramide antice si moderne care ne atrag datorita misticului care le inconjoara. Structura piramidelor ce nu se afla in Egipt nu imita in totalitate pe cea a piramidelor ridicate de egipteni, deoarece forma si stilul difera de la un loc la altul.

Piramidele din Egipt

Cu exceptia Marii Piramide din Egipt, mai exista peste 100 alte piramide de diferite marimi. Piramida lui Djoser a fost construita in timpul faraonului cu acelasi nume, intre anii 2630 si 2611 I Hr. ca un mare mausoleum pentru conducator. Mormintele fostilor faraoni erau plate, pline de namol, dar arhitectul lui Djoser, Imhotep, a venit cu idea pentru ceva mult mai atractiv si mai durabil: o piramida din trepte, alcatuite din calcar, de mai bine de 60m inaltime. Imhotep, un cunoscut vindecator, a fost venerat mai tarziu ca zeu al medicinei in cultura greco-romana.

Marea Piramida din Giza

Chiar si in ziua de azi, Marea Piramida este un miracol din punct de vedere al arhitecturii, constructiei, matematicii si astronomiei. Este cea mai nordica din cele trei piramide din Giza, construita in jurul anului 2551 I Hr. de catre faraonul Khufu sau Keops. Este alcatuita din mai bine de 2 milioane de blocuri de piatra, ce formeaza o piramida geometrica de 137m inaltime (initial 143m). Cu toate ca nu mai este cea mai mare structura creata de mana omului din intreaga lume, asa cum a fost vreme de mai bine de 1 mileniu, este cea mai mare din toate piramidele antice. Grecii antici au considerat-o una din Cele Sapte Minuni ale Lumii si este singura din cele sapte care au supravietuit pana in ziua de azi.


Piramida lui Kefren

Piramida lui Kefren este a doua ca marime de pe platoul de la Giza. A fost construita in jurul anului 2520 I. Hr. de catre faraonul Kefren. La inaltimea de 143m, mormantul lui Kefren nu este la fel de inalt ca Marea Piramida a tatalui sau, Khufu/Keops, dar a ales un loc de constructie mai inalt. La est de piramida este un templu complex ce include o statuie monolitica din calcar ce infatiseaza un leu ce sta asezat, cu fata de om (cu toate ca nasul i-a cazut)si purtand pe cap o “coafura” de faraon. Misterioasa statuie este chiar Sfinxul din Egipt.


Complexul de temple de la Chavin de Huantar, Peru

Masivul complex a fost ridicat de-a lungul mai multe secole de catre populatia pre-columbiana chavin, ce a trait in tinuturile inalte din Peru intre anii 900 si 200 I.Hr. Monumentele includ un “temple vechi “ si un “temple nou”, alcatuite din blocuri de piatra dreptunghiulare, si asezate in forma unei piramide cu varful plat. Are multe pasaje, sculpturi, canale de apa ce probabil au fost folosite in ritualurile religioase. Cu toate ca acum este in ruina, marimea complexului a impresionat pe exploratorii spanioli din secolul al XVI-lea atat de mult incat au crezut ca a fost construit de catre o rasa de giganti.

Piramidele din America Centrala si de Nord

Majoritatea acestor piramide sunt piramide mayase si stilul lor se aseamana foarte mult cu stilul babilonian. Ele au nivele de trepte foarte largi, iar in centru o scara. In varf se gasesc altare si temple.

Piramida Soarelui din Teotihuacan, Mexic

Nu se stie foarte multe despre populatia ce a locuit in zona centrala a orasului Teotihuacan din Mexic in primele secole i.Hr, dar in mod clar ei au avut veleitati arhitecturale. Orasul acopera mai bine de 11km si include cateva piramide, cea mai impresionanta este Piramida Soarelui. Marimea laturilor sale este de 222m. Se afla aproape de strada principaal a orasului, pe bulevardului Mortilor, ce duce spre sud la Piramida Lunii, un alt complex mare de temple. Cele doua piramide, a Soarelui si a Lunii sunt cele mei mari din cele 600 de structure ce se gasesc aici.


Piramidele nubiene de la Meroe, Sudan

In regiunea centrala a Sudanului , cunoscuta odata ca Nubia, exista sute de morminte piramidale, construite mai ales in piatra rosie. Aproximativ 40 dintre ele sunt localizate in Meroe, un oras mare din timpul regatului Kushit, intre anii 300 I Hr si 300 d. Hr. Piramidele nubiene sunt mai mici decat cele egiptene si mai restranse. Cu toate ca au fost jefuite de-a lungul anilor, un explorator Itarelian a daramat multe din varfuri in cautarea unei comori, aceste piramide raman remarcabile si in ziua de azi.


Marea piramida de la Cholula din Puebla, Mexic

Unul dintre cele mai mari monumente antice, un complex piramidal ce acopera 45 de acri si 54 de metri inaltime, arata ca un deal plin de iarba si se afla in Puebla din mexic. Numele initial a fost de Tlachihualtepetl, dar multi il numesc Marea Piramida de la Cholula. A fost construit la inceput de catre o civilizatie pre-columbiana, iar mai tarziu a fost folosit de catre azteci ca templu al zeului Quetzalcoatl. Dupa ce orasul a fost descoperit de catre colonizatorii spanioli in secolul ZVI-lea, o biserica catolica a fost ridicata pe varful piramidei.


Zigguratul din Ur, Iraq

Cuvantul ziggurat vine din limba babiloniana si inseamna “inalt si maret” si descria temple asemanatoare din Mesopotamia,  dar din cauza arhitecturii pe nivele, poate fi numit si piramida. Zigguratul, construit pentru regele summerian Ur-Nammu la mijlocul secolului 21 i. Hr.,  a avut odata trei nivele de terase din caramida conectate cu scari, iar in varf se afla un altar dedicat zeitei lunii. Zigguratul s-a erodat cu timpul si a fost restaurat de catre regele babilonian Nabucodonosor al II-lea in secolul 6 i.Hr., si mai tarziu de arheologi in secolul XX.


Piramida mayasa din Tikal, Guatemala

Tikal a fost un important centru urban si ceremonial al civilizatiei maya intre anii 300 si 900. Mayasii au construit multe monumente aici, incluzand 5 temple piramidale. Cea mai inalta, piramida IV, are in varf Templul Sarpelui cu Doua Capete, cu o inaltime totala de 65m. Dupa ce civilizatia maya a abandonat situl, aceste piramide au fost uitate in paduri timp de peste 800 de ani. Exploratorii europeni le-au redescoperit in jurul anului 1850 si au urmat expeditii arheologice si sapaturi. Zona este sub protectia organizatiei UNESCO in zilele noastre.

Piramida lui Cestius din Roma

Aceasta piramida a fost construita in jurul anului 12 i. Hr. ca mormant pentru magistratul roman Gaius Cestius Epulo, acest lucru este evidentiat de o inscriptie de pe mormant. Inscriptia mentioneaza urmasii lui Cestius si faptul ca aceasta constructie a durat 330 de zile. Piramida este alcatuita din beton cu marmura alba si picturi pe peretii interiori.

No comments:

Post a Comment