Ads 468x60px

Sunday, July 29, 2012

Constelația Boötes

Boötes o  conține pe Arcturus  (Alpha Bootis), a patra cea mai strălucitoare stea pe cerul nopții. Este cea mai strălucitoare stea aflată la nord de ecuatorul ceresc. Odată descoperită pe cer, putem trasa imaginar forma de zmeu a constelației Boötes.

Constelația Boötes este situată între constelațiile Draco, Ursa Major și Virgo și a fost cartografiată pentru prima dată de către astronomul grec Ptolomeu în secolul al II-lea.

Mitologie

În mitologia greacă, există mai multe mituri în ceea ce privește originea constelației. De exemplu, ea este descrisă ca reprezentând un păstor ce ține doi câini în lesă (constelația Canes Venatici) și un băț în cealaltă mână. Urmărind altă poveste, aflăm că Boötes este un plugar ce își conduce boul în constelația Ursa Major, fiind urmat de cei doi câini ai săi - Asterion și Chara  (constelația Canes Venatici).

De asemenea, Boötes este asociat cu Arcas, fiul lui Zeus și Callisto (fiica regelui arcadian Lycaon, la care Zeus se ducea la masă). Arcas a fost crescut de Lycaon, cel care într-o zi l-a omorât numai ca să vadă dacă Zeus era într-adevăr zeul suprem și dacă și-ar putea mânca propriul fiu. Însă Zeus a prevăzut această intenție și s-a răzbunat pe regele arcadian, transformându-l în lup și ucigându-i fii prin trăsnete. Apoi, l-a readus pe Arcas la viață.  În această perioadă, Hera, vrând să-și pedepsească soțul (Zeus) pentru infidelitate, a transformat-o pe Callisto într-un urs. Peste mulți ani, Arcas fiind adult, a întâlnit-o pe Callisto în pădure, dar nu și-a recunoscut mama și a început să o urmărească. De frică să nu o omoare chiar fiul ei, Callipso s-a ascuns într-un templu, un loc sacru unde accesul era interzis, oricine intra acolo, risca să fie condamnat la moarte. Văzând această întâmplare, Zeus a vrut să evite o posibilă tragedie și i-a așezat pe ambii pe cer - Callipso ca fiind Ursa Major și Arcas sub forma constelației Boötes.

Articolului integral îl puteți citi pe Scientia.ro

No comments:

Post a Comment