Ads 468x60px

Saturday, July 7, 2012

Copaci faimosi sau mistere ale naturii?

Considerati a fi seva vietii pe Pamant, copacii se intrec, uneori, in frumusete si longevitate, creandu-se, de-a lungul timpului, in jurul lor, legende, mistere si intrebari. Multe au ajuns pana in zilele noastre, dandu-le faima si, de ce nu, trezind interes, aducand in jurul lor, oameni din toata lumea, curiosi sa vada minunile naturii. Asupra catorva dintre cei mai frumosi arbori ai lumii, ne vom opri si noi, incercand sa va "destainuim" o parte din trecutul si prezentul lor.

Arborele de Tule - cel mai batran din lume

Situat in curtea bisericii din centrul orasului Santa Maria del Tule, in Oaxaca (Mexic), arborele este un chiparos Montezuma si este considerat cel mai batran din lume. Chiar daca varsta lui reala nu este cunoscuta, (se estimeaza ca ar purta in trunchi peste 1200 de ani) Arborele de Tule are o circumferinta de 58 m si un diametru de 11,3 m. Este atat de mare, incat s-a crezut ca ar fi format din mai multi arbori, insa testele ADN au dovedit ca acesta este doar un singur copac. Poreclit, uneori si "Pomul Vietii", legenda care circula se refera la faptul ca ar fi fost plantat in urma cu peste 1400 de ani (!!!) de catre un preot de Ehecatl, pe nume Pechocha, iar locatia sa pe un loc sacru tine treaza convingerea ca " vantul lui Dumnezeu" l-a sadit si la ocrotit.

Copacul de Bumbac - simbol al orasului Freetown


Situat chiar langa cladirea Curtii Supreme de Justitie din Freetown (Sierra Leone), Copacul de Bumbac (Cotton Tree), potrivit legendei, a devenit important de abia prin 1792 cand un grup de sclavi afro-americani si-a castigat libertatea luptand pentru Marea Britanie in timpul Razboiului de Independenta. Debarcati pe tarm, potrivit traditiei, au mers pana la cel mai falnic copac unde au tinut o slujba, multumindu-i Domnului pentru eliberarea lor. Varsta lui este necunoscuta. Dupa toate scrierile si insemnarile, se pare ca ar exista de prin 1787. Astazi, este privit ca un simbol al capitalei Freetown si oamenii inca se mai roaga sub coroana lui, avand convingerea ca pacea si prosperitatea isi gasesc locul in puterea copacului.

Copacul Vietii - un miracol al desertului

Se inalta solitar in inima desertului si este simbolul statului Bahrain. Departe de orice sursa de apa si orice alt fel de vegetatie, Copacul Vietii este unul dintre cele mai minunate fenomene ale naturii din lume. Aflat la 2 kilometri distanta de Muntele de Fum, el creste pe un deal nisipos iar misterul dezvoltarii lui in conditii atat de vitrege a devenit deja legendar. Cu patru secole in "spate", Copacul Vietii i-a uimit chiar si pe oamenii de stiinta. Desi au fost emise teorii ce-au incercat sa explice fenomenul, acesta inca ramane o enigma. Una din aceste teorii sustine ca radacinile lui ar ajunge la o sursa de apa necunoscuta insa, din pacate, nu s-a putut dovedi nimic in acest sens. In schimb, legenda spune ca arborele ar marca locul Gradinii Edenului.

Cedrii lui Dumnezeu din Liban

Se numara printre ultimii supravietuitori ai acestei specii (Cedrus libani) cum i-au denumit stiintific botanistii si formeaza o mica padure (400 de arbori) in inima muntilor din nordul Libanului. Codrii biblici odinioara, rasina lor era folosita pentru mumificare, iar regele Solomon a folosit trunchiurile Cedrilor lui Dumnezeu pentru a ridica primul templu din Ierusalim. Arabii pastreaza inca o veneratie traditionala la adresa lor, atribuindu-le o putere vegetala secreta ce le permite sa fie nemuritori. Cu inaltimi de peste 40 m, iar diametrul exemplarelor batrane depasind 2,5 m, acesti arbori simbolici (figureaza la loc de cinste pe drapelul libanez), constituie un exemplu demn de remarcat, de mentinere a unor vestigii istorice, cedrii fiind cei mai protejati arbori din Orientul Mijlociu.

Multi alti arbori ar fi fost bine sa-i amintim in acest articol. La fel de interesant ar fi si General Sherman (California), Copacii Baobab (Madagascar) sau Copacul Inchisoarea Boab din Australia. Spatiul nu ne permite sa vorbim, cat ar merita, despre fiecare.

No comments:

Post a Comment