Ads 468x60px

Monday, July 16, 2012

Fenomene stranii - DROGURI DE CĂLĂTORIT IN TIMP

LSD 25: acid lisergic, alcaloid extras din cornul-de-secară. Este de 7.000 de ori mai activ decît mescalina. Produce euforie sau depresie, în funcţie de doze şi temperament, halucinaţii strălucitor colorate, accelerarea mişcării şi a timpului, precum rularea unui film cu 100 de imagini/secundă; distorsionarea imaginilor, sentiment de putere, nebunie.

Aceste plante şi aceste droguri sînt metagnomigene (produc clarviziune). Ele erau numite pe vremuri „ierburile profeţilor”. 
Rousseau, citat de Alexandre Rouhier, spunea că „desprindeau din materie organele imaginaţiei...”. Folosirea lor, mai puţin simplă decît s-ar părea, trebuie să fie precedată de post şi controlată de cineva cu experienţă. Iniţiaţii au lansat din toate timpurile o interdicţie împotriva anumitor plante, mai ales împotriva ciupercilor, de teamă, probabil, să nu se producă iniţieri datorate, nu meritelor, ci hazardului.

Pitagora recomanda să nu se mănînce bob şi motiva astfel: „Bobul, fiind compus din aceleaşi elemente ca şi omul, poate să devină prin transmigrare sediul sufletului”.

Cezar a ironizat această explicaţie şi trebuie să recunoaştem că nu părea deloc raţională. Totuşi, este de neconceput ca marele savant şi marele iniţiat Pitagora să fi făcut această recomandare discipolilor săi fără să fie îndreptăţit de un motiv excelent, dezvăluit parţial de Cicero: „Se zice că bobul împiedică visele divinatorii să se manifeste”.

Probabil că ar trebui să sondăm mai în profunzime misterul combinaţiilor chimice ca să descoperim - sîntem convinşi de asta - că Pitagora, ca întotdeauna, a avut gura aurită!

No comments:

Post a Comment