Ads 468x60px

Monday, July 16, 2012

Misterele lacului Titicaca și ale incașilor

Lacul Titicaca, de la granita dintre Bolivia si Peru, este invaluit in mister si legende de toate felurile, fiind considerat de multe culturi din America de Sud un loc sacru.
Frumusetea si pacea care il inconjoara il fac sa fie o destinatie turistica foarte indragita, conform Environmental Graffiti.
Lacul se afla la o inaltime de 3.811 metri, in muntii Anzi, fiind cel mai inalt navigabil de pe glob.
El este si cel mai mare lac din America de Sud, cel putin in ceea ce priveste volumul apei. Desi Maracaibo, din Venezuela, are o suprafata mai mare, este conectat cu Marea Caraibelor, ceea ce il face mai degraba sa fie un golf.

Titicaca are doua parti ce par aproape 2 lacuri distincte, conectate printr-un canal de 800 de metri care in locul cel mai ingust poarta numele Stramtoarea din Tiquina.
Cel mai mare dintre cele doua bazine este numit Lago Grande, iar cel mai mic Lago Pequeno, insa acestea mai sunt cunoscute si sub denumirile Lago Chucuito si Lago Huinaymarka. Adancimea maxima a primului este de 284 de metri, iar a celui mic de 40 de metri. Adancimea medie este de 107 metri.

In ultima perioada, ca urmare a schimbarilor de temperatura, nivelul apei scade din ce in ce mai mult, in prezent fiind cel mai mic din 1949. Lacul are si 41 de insule de marimi diferite, unele dintre ele dens populate. Una dintre cele mai mari este Isla del Sol (Insula Soarelui), la care poti ajunge cu curse regulate din Copacabana, Bolivia.

Aici pot fi gasite mai mult de 180 de ruine, locuri extrem de importante pentru mitologia incasa, Isla del Sol fiind considerat locul de nastere al lui Inti, zeul incas al Soarelui. Ruinele dateaza de acum 500 de ani.

La est de Isla del Sol este Isla de la Luna, locul de nastere al Mamei Quilla, zeita Lunii. Insula este si ea plina de ruine antice, incarcate de istorie.
Din 1970, insula Taquile de pe lac este proprietatea poporului Taquile, stilul de viata de aici nefiind atins de modernitate. Pe insula nu exista masini, hoteluri si pe ici pe colo doar putina electricitate. Lumanarile se folosesc cel mai mult si unele panouri solare, recent instalate.

Taquilenii sunt cunoscuti pentru straiele lor frumoase, create manual, arta textila de acolo facand parte din patrimoniul UNESCO.

Desi in alte locuri ale lumii barbatii nici nu s-ar gandi sa puna mana pe ac si ata, aici aceasta este o indeletnicire tipic barbateasca, baietii fiind invatati sa coasa de la varsta de 8 ani.

In fiecare an, in jur de 40.000 de turisti viziteaza insula, unii ramanand si peste noapte.
Partea sudica a Titicaca este cea unde au fost facute cele mai multe descoperiri. Legenda spune ca insula Titicaca sta in locul unde Manco Copac si Mama Ocllo, copiii Soarelui, au fost trimisi pe Pamant pentru a fonda dinastia incasa.

In 2000, un grup de arheologi a gasit ruinele unui templu antic sub apele lacului, care se pare ca dateaza de aproximativ 1.000 de ani. El masoara 200 de metri pe 50. Tot acolo, s-au gasit dovezi ale practicarii agriculturii, o sosea pavata si un zid de 800 de metri lungime. Despre toate acestea se crede ca tineau de Wanaku, un oras legendar, misterios, aflat in prezent sub ape.

ziare.com

No comments:

Post a Comment