Ads 468x60px

Tuesday, July 31, 2012

Insula Păsărilor

Efesul are un farmec aparte, pe care nu stiu cat de bine l-am putut surprinde in poze. Vizitarea lui ofera o senzatie indescriptibila, pe care sper sa o traiti si voi intr-un viitor apropiat.

Prin fata ochilor ti se revarsa farame din istorie -Templul lui Hadrian, Biblioteca Celsus, Templul lui Domitian,  Odeonul- pe care fiecare incearca sa si le imagineze in adevarata lor maretie. Dar inainte de Efes am fost sa vizitam Casa Fecioarei Maria, loc de pelerinaj crestin si musulman. Legenda spune ca Fecioara Maria, insotita de Sf. Ioan, si-a trait ultimii ani din viata acolo, dar nu exista dovezi ca ar fi fost inmormantata in imprejurimi.



Situata pe muntele Koressos, casa a fost descoperita cu ajutorul viziunilor unei calugarite germane, Anne Catherine Emmerich. In timp, ea a fost reconstruita, partea de jos, de alta culoare, fiind cea originala (mai mult fundatia). Gradina din jurul ei e absolut superba, iar putin mai jos de casa este un izvor a carui apa se spune ca e aducatoare de noroc, prosperitate si iubire.

Langa izvor este un zid pe care fiecare turist isi agata o hartiuta, cu dorinta cea mai arzatoare, urmand apoi sa astepte implinirea ei.

Putin mai jos de casa si gradina troneaza o statuie imensa, infatisand-o pe Fecioara Maria, donata de americani.

La Efes, de la intrare, am fost impresionata de numarul imens de turisti, de toate nationalitatile.

Legendele privind fondatorii orasului sunt extrem de variate. Unii sustin ca orasul a fost fondat de amazoane, altii ca Androclos, fiul lui Kodros, ar fi gasit Efesul, dupa ce oracolul lui Apollo ii indicase locul. Povestea cu Adroclos e chiar frumoasa, deoarece oracolul ii spusese ca locul in care sa se opreasca ii va fi aratat de un peste si de un porc. Intr-o zi, pe cand printul dorea sa-si prepare masa, un peste a sarit din tigaia, speriind un mistret dintr-un tufis. Astfel Androclos si-a completat masa cu o friptura de mistret, iar Efesul urma sa ia nastere.

Tot in Efes se spune ca au poposit si apostolii Ioan si Pavel. Acolo Ioan si-a scris Apocalipsa iar Pavel epistola catre efeseni si evanghelia.

Primul obiectiv turistic este Odeonul sau Amfiteatrul Mic, pe ale carui scari sunt in prima poza, in stanga. Acolo se intrunea consiliul municipal, iar oamenilor de rand le era interzis accesul. Acest mic amfiteatru putea gazdui pana la 1500 de persoane.

Inainte de el erau baile, unde calatorii erau invitati sa se spele. Turcii erau foarte stricti cu igiena si considerau ca baia poate preveni raspandirea bolilor.

Efesul dispunea de 3 bai publice. Pe prima o stiti,  a doua este numita Scholastica, situata langa casa de toleranta, iar la iesire erau Baile lui Varius. Pacat ca in ziua de azi majoritatea turcilor n-au auzit de apa si sapun.

Urmatorul pe lista a fost monumentul lui Memmius, acesta construindu-l in cinstea tatalui si bunicului sau (ei doi se vad sculptati), dupa o lupta victorioasa.

La Templul lui Hadrian am putut observa sculpturi foarte bine conservate, una chiar cu zeita Artemis, daca tin bine minte.

Langa Templul lui Hadrian se afla Fantana lui Traian, din a carui statuie a mai ramas piciorul si o minge (lui Traian ii placea fotbalul).

Zeita Nike, zeita victoriei, iar in stanga se poate vedea intrarea in Templul lui Domiţian.
Am avut ocazia sa vedem si cum aratau latrinele antice. Acestea erau facute din marmura alba si aveau conducte de apa si canalizare. Aveau voie numai barbatii, iar pe timpul iernii erau incalzite mai intai de sclavi, pentru a nu le ingheta posteriorul domnilor.

Se mai spune ca latrinele erau loc de intalnire pentru o mica barfa, fapt ce contesta ca barbatii au fost primii barfitori, nu femeile, asa cum cred ei :)

Portile lui Hercule au si ele o mica povestioara. Se spune ca daca atingi cu ambele maini coloanele aflate in dreapta si in stanga ta, deveneai mai puternic. Cine se chinuia sa atinga ambele coloane in acelasi timp? Moi :))  Bine ca am mainile lungi :))

Poza de jos arata cum era drumul dupa coloanele lui Hercule :)

Biblioteca lui Celsus este si astazi o constructie impresionanta. Intre coloanele de jos se afla patru statui reprezentand patru femei:  Episteme - stiinta, Sophia -intelepciunea, Arete - excelenta, si Ennoia -inteligenta.

De mentionat ca langa biblioteca era pozitionata Casa de Toleranta. Intre cele doua cladiri s-ar fi gasit un tunel secret, ca nah...dupa atata citit trebuiau sa se relaxeze domnii :)

Sa nu uit sa va spun ca Efesul era plin de pisici. Ele au fost numite "pisicile Cleopatrei". Unele erau blande (probabil lesinate de soare), altele chiar iritate de dorinta noastra de a le mangaia. Pisica de mai jos se adapostea la umbra, in biblioteca lui Celsus. Era foarte cuminte si a stat la toate pozele :)

Ultimul pe lista este Amfiteatrul Mare, o constructie la fel de impresionanta ca Biblioteca. Este pur si simplu imens si are o acustica fantastica. Citisem pe undeva ca aici s-ar fi filmat si cateva scene din "Gladiatorul".

La finalul turului am vizitat si templul zeitei Artemis, despre care Philon afirma: "Am văzut zidurile din Babilon, am văzut grădinile din Semiramis, am văzut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar când am văzut templul din Efes, celelalte minuni au dispărut ca în ceaţă.".  Cuvintele lui ma fac sa ma intreb de reala frumusete a constructiei. Vazand o singura coloana de marmura, fragmentata, dintre cele 127 ale templului, m-am intristat.

Era sfasitul excursiei si eram terminata. Balotasem doua sticle de apa, soarele nu a incetat sa arda nici un minut, iar hainele se lipeau de mine. Imi venea sa ma intind pe jos :))

Deasupra coloanei ramase din templu si-au facut cuib doua berze, probabil pentru a vedea o imagine de ansamblu a orasului :))

Cateva detalii istorice: se spune ca Herostratus, un individ care si-a dorit sa ramana in istorie, a incendiat templul, dar Artemis nu l-a salvat, pentru ca era ocupata cu nasterea lui Alexandru cel Mare. Acesta, ar fi propus, dupa ani si ani, sa finanteze reconstructia templului, insa locuitorii orasului l-au refuzat motivand ca nu este bine ca un zeu să ridice un templu pentru un alt zeu.

Templu era sustinut de 127 de coloane, dintre care 36 erau sculptate, iar in centru trona statuia din aur a zeitei Artemis. Cam asa ar fi aratat.

Aici se termina jurnalul de vacanta. Voi unde ati fost sau va doriti sa mergeti? Ce alte minuni ale lumii antice ati avut ocazia sa vedeti?

No comments:

Post a Comment