Ads 468x60px

Tuesday, July 10, 2012

Locul unde au fost 100.000 de canibali si au ramas 8.412 braconieri

In cadrul unei actiuni de anvergura, o echipa de oceanografi francezi si-a incheiat recent expeditia de cercetare a insulelor Marchize, o zona cunoscuta pentru pozitia ei izolata si avand faima unui ecosistem inchis.

Pozitia geografica a insulelor, situate la 1600 km nord-est de Tahiti, face ca arhipelagul Marchizelor sa fie considerat unul din locurile cele mai bine conservate din lume - noteaza Le Figaro.

Un ecosistem ideal

Agentia zonelor marine protejate, care a coordonat expeditia, considera ca ecosistemul marin din perimetrul adiacent insulelor Marchize este unic in lume.

Spre deosebire de alte zone ale Polineziei Franceze, insulele Marchize nu sunt inconjurate de lagune si bariere de corali, apele lor sunt mai putin cristaline, dar gazduiesc o flora bogata in clorofila, ceea ce contribuie la asigurarea hranei necesare pentru formarea si dezvoltarea unei faune marine de exceptie.

De altfel, uriasa patforma marina din jurul insulelor contine cantitati uriase de plancton, care a dat intregii zone un caracter endemic, cu o fauna specifica, nemaiintalnita in alte parti ale globului. Specialisitii apreciaza ca 14% din speciile de pesti aflati in zona nu se regasesc in nici un alt areal de pe glob.

O asemenea concentratie de raritati specifice nu exista decat pe platforma marina a insulelor Hawaii si in Marea Rosie. Dar si acolo, daca diversitatea speciilor este comparabila, concentratia lor in apele marine este mult inferioara.

In aceste conditii, echipa de cercetatori a inventariat 20 de specii acvatice noi, inca necunoscute, din totalul de 460 specii evidentiate in cadrul expeditiei. In aceleasi proportii, au fost identificate specii noi de bureti, crustacee si alge.


Misterele adancurilor

Cea mai palpitanta actiune a cercetarii a fost fara indoiala explorarea zonelor cu acces dificil: marile adancimi, grotele submarine si zonele lipsite de curenti, unde sursele de hrana sunt mai rare.

Acestea sunt medii neprielnice biosistemului, dar cu atat mai mult se dovedesc interesante pentru cercetatori, care observa ca viata se adapteaza singura conditiilor severe ale adancului. Cea mai impresionanta observatie sub acest aspect este descoperirea unor bureti carnivori, care nu sufera de pe urma lipsei de flora cata veme mediul le ofera fauna migratoare.

Scopul expeditiei a fost ca, luand act de tezaurul natural al zonei, sa fie stabilite norme pentru legiferarea protectiei mediului si inscrierea insulelor Marchize, ca parte a patrimoniului natural al umanitatii, la UNESCO.

Era si cazul, intrucat, chiar si in acest rai biologic, actiunea distructiva a omului asupra naturii, se face resimtita: putinii locuitori ai insulelor practica de secole un braconaj dezingradit, iar societatea evoluata a zilelor noastre n-a reactionat pana acum.

Este si greu sa reactionezi in fata acestor braconieri, descendenti ai unor triburi sosite din Polinezia in secolul III i.Hr. si foarte consecventi traditiilor lor seculare. Iar traditiile sunt dure, stiind ca, in trecut, acesta a fost un popor de canibali. Fiecare trib traia organizat in propriul sistem, vorbea propria limba si provoca razboaie, ca sa-i captureze pe inamici si sa-i manance.


Au sosit europenii

Primul european ajuns in arhipelag a fost un spaniol, in anul 1595, la un secol dupa descoperirea Americii de catre Columb. El a observat obiceiurile canibalilor si a plecat rapid de acolo, lasand pentru posteritate inseamnarile sale de calatorie. Timp de aproape doua secole, n-a mai calcat niciun european pe aceste insule izolate si periculoase.

Conform ultimului recensamant, terioriul celor 13 insule, in suprafata totala de 997 kmp, este locuit de 8.412 persoane. Din lipsa unor reglementari, dar si a unei administratii, aceste opt mii de persoane dauneaza mult faunei, prin braconajul practicat - indeosebi pescuind in perioadele fertile ale pestilor.

Faptul este consemnat de Agentia zonelor marine protejate, care a coordonat recenta expeditie si care va propune includerea insulelor in patrimoniul UNESCO si va stabili norme pentru protejarea mediului marin.

La niste norme pentru protejarea mediului uman se pare ca nu s-a gandit nimeni, desi din cei 100.000 de canibali cati erau in trecut, n-au mai ramas decat vreo opt mii de pescari.

Ei nu se mira prea mult vazand ca inaintasii lor sunt judecati pentru ca mancau oameni, dar sigur se vor mira cand vor afla ca si ei sunt judecati cu asprime, pentru ca mananca pesti.

No comments:

Post a Comment