Ads 468x60px

Wednesday, July 25, 2012

Miracolul tribului alb din Pakistan

In muntii Hindu Kush din Pakistan, exista circa 6.000 de oameni care arata, vorbesc si au traditii complet diferite de cele ale vecinilor lor. Pretind ca traiesc in regiune de mii de ani, cu toate acestea arata ca niste europeni neaosi.

Multi dintre membrii tribului Kalash au parul blond si ochi albastri, ceea ce pentru Pakistan este anormal. Unii cred ca sunt descendenti ai armatei lui Alexandru cel Mare, insa originile lor etnice continua sa fie un mister, conform Kuriositas.

Nu arata precum musulmanii ce le sunt vecini, sunt politeisti, iar folclorul lor e de asemeni diferit, inclusiv de cel al grecilor, cu care au fost comparati. Testele ADN au aratat ca nu exista nicio legatura intre acest trib si greci. Insa nu exista dovezi ca ar fi inruditi nici cu popualatia din estul sau sudul Asiei.

S-a crezut o vreme, in urma tuturor acestor teste, ca populatia ar fi orginara din estul Europei, Orientul Mijlociu sau Caucaz. O alta serie de analize a aratat ca nu e cazul. Cu alte cuvinte e posibil ca membrii tribului Kalash sa fie populatie aborginena, iar contributia altor populatii la ADN sa fie doar neglijabila. Inca nu se stie cu exactitate de unde vin, insa posibilitatea ca acestia sa nu fi venit de nicaieri este mare.

Cele cateva mii de oameni cu port colorat si codite impletite grijuliu traiesc pe cele trei vai ale Kalashului. Faptul ca exact 5.000 de oameni vorbesc limba kalasha inseamna ca aceasta este in prag de disparitie. Insa probabil niciodata nu a fost vorbita de mai mult de cateva zeci de mii de oameni la un moment dat.

Tribul a fost influentat de cultura popoarelor invecinate, multi dintre membri convertindu-se la Islam, circa 50%.

Dupa multe standarde, populatia Kalash este saraca si este adevarat ca practica agricultura de subzistenta. Insa casele membrilor acestui trib au fundatie trainica, din piatra, chiar daca par ca s-ar darama la prima furtuna, si un design stravechi.

Cultura acestui trib nu presupune o separare a sexelor si nici nu descurajeaza contactul intre femeile si barbatii din diferite familii. Cu toate acestea, exista o casa in sat unde femeile aflate la menstruatie sunt trimise sa stea pana cand se isi recapata puritatea.

Sunt efectuate mai multe ritualuri inainte ca ele sa se intoarca la sotii lor.


No comments:

Post a Comment