Ads 468x60px

Monday, August 27, 2012

9 Mituri despre Sirene - Cine sunt misterioasele fiinte ale adancurilor?

Sirenele sunt personaje fascinante ale culturii populare universale, iar imaginea lor e impregnata in memoria noastra oadata cu povestile copilariei.

Micuta Sirena, Ariel, este poate cea mai cunoscuta sirena, datorita lui Hans Christian Andersen si mai apoi datorita studiourilor Disney.  Mica Sirena este acum unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orasului danez Copenhaga.

Imaginile sirenelor sunt peste tot in arte; ele sunt reprezentate ca fiind zeite ale adancurilor, extrem de atragatoare. Sirenele sunt un simbol al fanteziei, ele sunt figuri erotice si in acelasi timp o intruchipare a fricii de necunoscut.

Dar oare de ce ne fascineaza sirenele intr-atat de tare?

Trupul lor senzual, jumatate de fiinta umana si jumatate de peste, a vrajit de-a lungul secolelor. Le gasim in mari si oceane, ademenind pescarii, si in lacuri, sau poate odihnindu-se pe stanci, petrecandu-si mana prin par.

Sirenele sunt personaje comune ale mitologiei universale. Chiar si astazi, sunt oameni care cred ca sirenele exista cu adevarat. Dar desigur, ele nu sunt decat rodul fortei incredibile a imaginatiei umane. Exista o multime de reprezentari contemporane ale mitului sirenei

1.  Mitologie siriana - Atargatis (Derceto)


Sirienii si philistinii au venerat o zeitate a lunii cu trup de sirena. Sirienii o numeau Atargatis iar philistinii ii spuneau Derceto. Legenda lui Atargatis este prima insemnare istorica despre sirene.

Se spune ca Atargatis a avut un copil care avea trup normal de om si din aceasta pricina, lui Atargatis i-a fost rusine si de aceea si-a ucis iubitul si si-a abandonat copilul. Facand acest gest, ea a devenit toata un peste.

Povestea lui Atargatis a fost datata cu aproximatie 1000. i.Hr. Ea a vrut sa se transforme intr-un peste, dar nu putea renunta la frumusetea ei, asa incat doar partea inferioara a corpului s-a transformat in peste.

2. Mitologie ruseasca si salva - Rusalka

Rusalka, in mitologia ruseasca reprezinta spiritul unei femei tinere care au fost omorita inainte de casatorie si care apoi au fost blestemata sa traiasaca intr-un lac in forma de sirena. Rusalkile canta melodii dulci pentru a-i ademeni pe barbati in apele lacului si pentru a-I ineca. O Rusalka poate fi izbavita de acesta forma demonica, daca cineva ii razbuna moartea. Rusalkile sunt slabe, cu un par lung, despletit si cu sani magnifici.

Ele pot avea parul saten, blond sau verde. Pot sa ia forma de peste, pot sa se transforme in finite umane, cu picioare, pentru a dansa printre copaci, in padure, sau pentru a merge la hora in sate, pentru a ademeni tineri, in apele lacurului. Se spune ca atunci cand te scalzi in rau, e bine sa porti frunze de feriga in par, pentru ca Rusalkile sa nu te traga in mrejele lor.

3. Mitologie Africana - Mami Wata

Mami Wata este si ea un spirit al apelor, pe care o regasim in mitologia Africana; este o zeitate cu infatisare de sirena care este celebrata si astazi.

Ea are parul lung si negru, o piele extreme de fina si ochi irezistibili. Isi face aparitia in visele celor care o venereaza, dar exista oameni care cred ca Mami Wata strabate si acum, strazile oraselor Africane moderne.

Mami Wata este considerate a fi o deitate a abundentei. Foarte multe lucrari artistice ii sunt dedicate. Mami Wata este adesea portretizata ca o sirena sau ca un sarpe vrajitor, sau o combinatie intre cele doua imagini.

4. Mitologie greaca – Scylla

In mitologia greaca, Scylla era o foarte frumoasa nimfa a marii care s-a transformat intr-un monstru marin datorita dragostei ei pentru Glaucus.

Glaucus era un pescar pe care zeii l-au transformat in nemuritor. Intr-o zi, in timp ce isi usca navoadele, a pus pestele pe care il prinsese pe o iarba neobisnuita, de care nu se apropia nici o vietate. Cand pestii atingeau iarba, capatau din nou viata si sareau inapoi in apa. Glaucus a simtit ca iaraba aceea are niste puteri neobisnuite si a gustat-o. Imediat, l-a cuprins o dorinta nestavilita de a sari in apa. Odata ajuns in apele marii, zeitatile adancurilor i-au urat bun-venit si l-au facut nemuritor, asemeni lor. A devenit albastru si cu un par lung si o barba verde si lunga.

S-a transformat in siren, avand o coada de peste.  Intr-o zi, vazand-o pe Scylla, o nimfa a apelor extrem de frumoasa, Glaucus s-a indragostit iremediabil de ea. Scylla nu avea insa aceleasi sentimente. Atunci, Glaucus il roaga pe Circe sa isi foloseasca puterile ei magice pentru a o face pe Scylla sa se indragosteasca de el.

Din nefericire, Circe se indragosteste de Glaucus si in consecinta ii cere acestuia sa ramana alaturi de ea si sa o uite pe Scylla. Dar Glaucus nu a vrut sa asculte, spunand ca nu o poate iubi decat pe Scylla. Circe se hotaraste sa se razbune si astfel a facut o potiune speciala cu ajutorul careia a transformat-o pe frumoasa nimfa a marilor Scylla, intr-un monstru.

5. Mitologie japoneza – Benten

In mitologia japoneza, Benten era o zeita a marilor, ea oferea belsug, fericire romantica si era de asemenea protectoarea navigatorilor si a copiilor. Ea era fiica dragonului King si deseori este portretizata in timp ce calareste un dragon sau un sarpe de mare.

In mitologia japoneza, aceasta zeita este portretizata ca avand 8 brate, doua dintre ele in pozitie de rugaciune, ceea ce ne trimite cu gandul la adevaratele ei origini, adica la zeita indiana Sarasvati. In cultura japoneza, Benten este parte a vietii de zi cu zi. Legendele ei leaga oamenii de ieri si de azi.

In una dintre legende, Benten salveaza copiii dintr-un sat numit Koshigoe. Un dragon cu spirit rau obisnuia sa ii manance pe copii, dar Benten este hotarita sa puna capat acestui comportament.

6. Mitologie amer – indiana - Sirenele raului (Ho-ha'-pe sau Femeile apei)

Din mitologia indienilor americani din California avem legendele Sirenelor raului, Ho-ha'-pe. Ho-ha'-pe
Sunt frumoase, au un par lung si traiesc in adancurile apelor Raului American (Río de los Americanos).

Versiunea indienilor Nissenan suna cam asa: Doua servitoare se plimbau de-alungul Raului American, cand au auzit cun copil plangand.

Au urmat plansul si au gasit un copil care era asezat pe nisip. Una dintre ele s-a aplecat pentru a lua copilul, cand in mod instantaneu, acesta s-a transformat in sirena si a tras-o pe tanara femeie in apa. Partenera ei a incercat sa o salveze, dar sirena era mai puternica si a reusit sa o fure pe tanara in apele raului, iar de atunci aceasta nu a mai fost niciodata vazuta. Intoarsa in sat, cealalta femeie se intoarce in sat pentru a povesti tuturor cele intamplate. A fost teribil afectata de cele intamplate, astfel ca in scurt timp a murit.

7. Mitologie britanica – Moveren

Si in insulele britanice exista o adevarata cultura a sirenelor. Potrivit unei legende Cornish, o sirena denumita Moveren si-a facut aparitia intr-un sat din zona Zennor si datorita pasiunii ei pentru muzica, s-a indragostit de un cantaret pe nume Matthew, care facea parte din corul bisericii.

Afland despre aceasta, si cantaretul se indragosteste de Moveren. Cei doi pleaca impreuna si decid sa locuiasaca in mare. Cei din Zennor mai spun si astazi ca il pot auzi pe Matthew cantandu-i sirenei, iar pentru ei, soaptele valurilor au un sens.

8. Mitologie scotiana – Sirena nefericita

Povestea sirenei nefericite vine din mitologia scotiana. Ea a fost capturata de un pescar, cu muulti multi ani in urma. Ea s-a indragostit de un barbat chips din Sutherland si acesta, afland de sirena s-a hotarit sa o ia de sotie.

Dar, inainte de a face acest lucru, i-a furat centura magica care o ajuta sa inoate. Obligata sa ramana pe pamant, sirena este de acord sa devina sotia barbatului, dar pentru ea, viata in Sutherland nu este deloc minunata. Toata lumea radea de coada ei iar cainii o necajeau necontenit. Intr-o zi, cand sotul ei este plecat, descopera din greseala centura magica si astfel reuseste sa fuga si sa dispara in adancuri pentru totdeauna.

9. Mitologie moderna si contemporana – Mica sirena

Micuta sirena este una dintre cele mai populare povesti. Ea a fost scrisa de catre scriitorul si poetul danez Hans Christian Andersen. Dupa cum ati observat si in multele imagini care ilustreaza acest articol, perioada romantica (sexolul XIX), a fost una de revitalizare a legendelor si povestilor din jurul mitului sirenei, pictorii si scritorii vremii abordand aceasta tema, in nenumarate moduri.

Este povestea unei tinere sirene care este gata sa renunte la viata ei din ape si la identitatea ei de sirena, pentru a avea un suflet uman si dragostea unui print.

Povestea a fost scrisa initial ca un balet si a fost publicata in anul 1837, pentru ca mai apoi sa fie adaptata la diverse mijloace de exprimare artistica ca teatru muzical sau ca desen animat.


No comments:

Post a Comment