Ads 468x60px

Monday, August 27, 2012

Calea Lactee. Câtă materie întunecată?

Care este compoziția Universului? Universul este alcătuit în mare parte dintr-o formă de materie și energie pe care încă nu le cunoaștem, numite întunecate. Studii recente arată că există cantități importante de materia întunecată chiar în galaxia noastră.

Reţeta Universului

Câtă materie există în Univers? Întrebare extrem de dificilă, la care însă la ora actuală există un răspuns uimitor: cea mai mare parte a materiei în Univers este "întunecată", constituie aşa-zisa faţa invizibilă a Universului. Materia "ordinară", vizibilă (deci cea care emite sau interacţionează cu radiaţia electromagnetică, din cadrul căreia face parte şi lumina), reprezentată de exemplu de stele, de planete şi de gazul interstelar, este doar circa a cincea parte din totalul de materie din Univers.

Restul, aproximativ 80%, este reprezentat de o formă de materie care are efecte gravitaţionale – aşa a fost descoperită – la nivel de galaxii sau cluster de galaxii, dar nu ştim din ce ar putea fi alcătuită. Această formă de materie nu emite lumină – motiv pentru care a căpătat numele de "materie întunecată".

Situaţia este şi mai complicată dacă vorbim de cantitatea totală de energie din Univers, deci nu doar de materie. La nivelul energetic Universul este dominat de energia întunecată.

Articolului integral îl puteți citi pe Scientia.ro

No comments:

Post a Comment