Ads 468x60px

Friday, August 3, 2012

Drapel rusesc la Polul Nord, drapel american la Polul Sud

În Antarctica, atât SUA, cât si Rusia şi-au păstrat dreptul de a emite pretenţii teritoriale

Drapelul rusesc scufundat de ruşi în Oceanul Arctic este un gest simbolic, similar celui făcut de americani la Polul Sud. Steagul american este însă arborat la baza Amundsen-Scott, la aproape 3.000 de metri altitudine, potrivit AFP.

Baza americană este construită chiar pe locul Polului Sud geografic al planetei noastre, pe gheaţa Antarcticii, la înălţimea de 2.835 de metri. Numele bazei aminteşte de cei doi celebri exploratori, norvegianul Roald Amundsen şi britanicul Robert Falcon Scott, porniţi la începutul secolului XX să cucerească Polul Sud. Primul la Polul Sud a ajuns Amundsen, la 15 decembrie 1911.

El a botezat tabăra pe care şi-a stabilit-o Polheim, iar platoul din împrejurimi – Pole Haakon VII Vidde, în onoarea Regelui Haakon al VII-lea al Norvegiei. Britanicul Scott şi echipa sa au reuşit să ajungă la pol o lună mai târziu, la 17 ianuarie 1912, după un lung calvar, şi şi-au pierdut viaţa pe drumul de întoarcere de foame şi frig.

Cu toate acestea, cucerirea Polului Sud a fost revendicată de americanii Frederick Cook şi Robert Edwyn Peary, care ar fi ajuns la pol la 12 aprilie 1908, respectiv la 6 aprilie 1909. Abia în 1956 avea să fie construită la Pol baza americană Amudsen-Scott, „alimentată” de atunci cu personal de cercetare şi mentenanţă.

Problema este că la Polul Sud temperatura este cu mult mai scăzută, el fiind situat pe continent, la altitudine, ceea ce exclude exploatările pentru resurse naturale (în timp ce Polul Nord este situat în mijlocul oceanului, ce acţionează ca un rezervor de căldură).

Polul Sud are o situaţie „politică” la fel de complicată totuşi ca şi Polul Nord. Şapte state au pretenţii teritoriale „parţiale” – este vorba de Argentina, Australia, Chile, Franţa, Noua Zeelandă, Norvegia şi Marea Britanie. Alte două state însă – SUA şi Rusia – şi-au rezervat dreptul de a emite pretenţii teritoriale. (E.F.)

No comments:

Post a Comment