Ads 468x60px

Wednesday, August 8, 2012

Piatra Neagră de la Mecca

Pentru musulmani, Piatra Neagră este considerat cel mai sacru obiect din lume. Mecca este situată în Arabia Saudită, pe ţărmul Mării Roşii, fiind locul de naştere al profetului Mahomed. Orice musulman îşi doreşte să viziteze Mecca măcar odată înainte de a muri.

Piatra se află în interiorul de la Kaaba (“casă pătrată”), o sală sobră, cu trei coloane, de al cărui plafon atârnă numeroase lămpi din aur şi argint. Pe podeaua din marmură este aşezată această faimoasă piatră care este, de fapt, un ansamblu format din 3 bucăţi mari şi încă câteva fragmente, legate între ele de un cerc de pietre încastrate de un cerc de argint. Diametrul total este de 30 cm, culoare neagră roşiatică sau cu dungi galbene şi roşii, culoarea amintind de lavă sau bazalt.

Legenda pietrei spune că patriarhul Abraham, “tatăl arabilor”, trecând prin mohorâtele văi de la Hedjaz, în spatele fiecărei roci era câte un demon care încerca să-l ademenească, dar el se ţinea ferm în credinţa sa. Pentru asta, Dumnezeu a vrut să-l răsplătească şi i-a trimis din cer o piatră albă. Abraham a ridicat un monument cubic unde a pus piatra.

Legenda, răspândindu-se între arabi, fiecare a vrut să sărute piatra, pentru a-şi arăta credinţa, piatra având proprietatea de a le absorbi păcatele. Absorbind atâtea păcate, piatra a devenit neagră, neagră ca păcatul însuşi.

Originea pietrei nu este cunoscută. Geologii susţin ca ar putea fi un meteorit căzut în timpurile preislamice.

Sursa

No comments:

Post a Comment