Ads 468x60px

Thursday, September 27, 2012

Edwin Hubble – de la ochi la lentila la cele mai departate galaxii

Echipat cu cele cinci simturi, un om exploreaza universul din jurul lui si numeste aceasta aventura Stiinta. – Edwin Hubble, The Nature of Science, 1954

Inca de la o varsta frageda, Hubble a stiut ca vroia sa descopere tainele cerului, insa viata i-a oferit numeroase experiente (a fost avocat, a luptat in Primul Razboi Mondial, s-a specializat in matematica si astronomie) ca, intr-un final, sa il duca fata in fata cu visul sau si sa schimbe pentru totdeauna perceptia omului despre Univers.



In 1919, Hubble a inceput sa lucreze la Observatorul Mount Wilson din California, intr-un moment propice pentru ca cel mai puternic telescop din lume – Telescopul Hooker, tocmai fusese instalat la observator. Aici a muncit toata viata.

In 1924, Hubble a anuntat descoperirea unei stele variabile Cepheide, in Nebuloasa Andromeda. El a calculat distanta pana la stea si a ajuns la concluzia ca aceasta este mai departe decat ar fi crezut vreodata cineva si ca aceasta nu era un nor gazos din galaxia noastra, ci o alta galaxie, la fel ca si Calea Lactee. Pana atunci, oamenii credeau ca, in afara galaxiei noastre, nu exista decat nori Magellan. Astfel, datorita lui Hubble, oamenii au descoperit pentru prima oara ca Universul este mult mai mare decat credeau anterior.

No comments:

Post a Comment