Ads 468x60px

Thursday, September 27, 2012

NASA descoperă milioane de noi quasari

Telescopul WISE al NASA a cercetat de două ori Universul în timpul misiunii sale de 14 luni, generând un număr impresionant de date. În urma analizei acestor date, astronomii au scos la iveală una dintre cele mai impresionante descoperiri de până acum.

Este vorba de existenţa a 2,5 milioane de găuri negre răspândite prin cosmos – de aproximativ trei ori mai multe decât cele descoperite de cercetări precedente.

Mai mult, WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) a adus dovezi ce au demonstrat existenţa unor categorii de galaxii nemaivăzute până acum, numite "hot DOGs" – prescurtarea de la  "hot, dust-obscured galaxies“ (galaxii fierbinţi, mascate de praf.) Acestea sunt printre cele mai strălucitoare, mai fierbinţi şi mai puternice obiecte care au fost observate vreodată în Univers, şi ar putea reprezenta o cheie în evoluţia galaxiilor.

O multitudine de găuri negre

”WISE a găsit un număr impresionant de găuri negre, mai multe decât cele descoperite de oricare alte cercetări anterioare,“ a spus astronomul Daniel Stern de la Jet Propulsion Laboratory într-o teleconferinţă.

Acestea nu sunt găuri negre obişnuite. Toate aceste milioane de entităţi cosmice recent descoperite sunt presupuse a fi quasari – falii de mari dimensiuni în spaţiu-timp, de milioane până la miliarde de ori mai masive decât Soarele nostru, ce au fost surprinse ospătându-se cu praful şi gazul care le înconjoară. Materia ce cade în quasar îl face să devină extrem de fierbinte, iar pentru că acesta este foarte strălucitor, praful întunecat face foarte dificilă observarea lui în lumina vizibilă. Dar aici intervine telescopul WISE. Aceste găuri negre nemaipomenit de puternice ard fără flacără în spectrul infraroşu, fiind foarte uşor de observat de aparatura sensibilă a lui WISE.

No comments:

Post a Comment