Ads 468x60px

Monday, October 22, 2012

Verdict surpriza in cazul probelor din lacul Vostok

In luna februarie 2011, oamenii de stiinta au forat in premiera pana la aproape patru kilometri in lacul Vostok, aflat sub gheata din Antarctica. Cercetatorii au analizat mostrele luate si au constatat ca acestea nu contin niciun fel de forma de viata, in afara bacteriilor provenite de la instalatiile de foraj.

Lacul este acoperit in totalitate de gheata, fiind complet izolat de restul lumii, potrivit Maxi Sciences.

In mod evident, cand lacul este ingropat sub gheata de milioane de ani, nu este chiar surprinzator ca nu s-a gasit nimic relevant, dar cercetatorii sunt dezamagiti.

Oamenii de stiinta rusi si francezi care au fost in Antarctica au anuntat primele rezultate ale analizelor probelor, in cadrul reuniunii europene de astrobiologie, care a avut loc la Stockholm.

Lumea stiintifica spera sa descopere forme de viata necunoscute in lacul Vostok. Dar nimic interesant nu a fost gasit in mostrele prelevate. Ele au continut in medie 10 microbi pe milimetru, fiind identificate doar 4 microorganisme diferite, dintre care trei au fost legate de combustibilul sistemului de foraj.

Cercetatorii nu dispera, deoarece ei mai au inca doua optiuni de explorare. In primul rand, este posibil sa se analizeze straturile de gheata de deasupra suprafetei lacului. De asemenea, a doua varianta este de a lua probe din zonele aflate mai in profunzimea lacului.

Echipa de cercetatori rusi va fora din nou in decembrie sau in ianuarie, in functie de conditiile climatice din Antarctica, iar noile probe vor fi prelevate in mai 2013.

Lacul Vostov a fascinat oamenii de stiinta, deoarece acesta ar putea servi ca model pentru studiul vietii in conditii extreme, chiar extraterestre. Una dintre lunile lui Jupiter, Europal este acoperita cu gheata.


No comments:

Post a Comment