Ads 468x60px

joi, 18 aprilie 2013

Specialiştii au descoperit rămăşiţele unui “Hobbit”, care ar fi trăit în urmă cu 12.000 de ani

Rămăşiţele unei creaturi, supranumită de cercetători „Hobbitul”, au fost descoperite în insula Flores din arhipelagul indonezian, zonă în care specialiştii cred că nanismul ar fi reprezentat o caracteristică generală, informează BBC.

Rămăşiţele găsite demonstrează că este posibil ca această creatură să fi făcut parte dintr-o specie umană timpurie şi „micşorată”, ai cărei membri nu depăşeau înălţimea de un metru. Potrivit cercetătorilor, „hobbitul” a fost contemporan cu specia noastră până în urmă cu 12.000 de ani.
De la descoperirea sa în anul 2003, specialiştii au încercat să explice originile acestui tip de creatură, denumită din punct de vedere ştiinţific Homo floresiensis.

O teorie populară susţine că „hobittul” a evoluat dintr-o specie umană mai mare, localizată în mod special în estul Asiei, cunoscută drept Homo erectus. Specialiştii care susţin această ipoteză afirmă că „hobittul” a început să se micşoreze treptat, după ce s-a mutat în Indonezia, din cauza unui fenomen cunoscut drept nanism ( piticism), specific zonei respective.

Teoriile alternative susţin că aceste creaturi au fost ori un grup mic de oameni, Homo sapiens, ale căror creiere sau corpuri ar fi fost împiedicate să se dezvolte normal din cauza unor boli, ori sunt descendenţii creaturilor asemănătoare primatelor.

“Cercetarea noastră nu demonstrează că erectus este strămoşul lui floresiensis, dar aduce dovezi că acest lucru este posibil”, a declarat pentru sursa citată Dr. Yousuke Kaifu de la Muzeul Naţional al Naturii şi Ştiinţei din Tokyo. (Maria Neagu)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu