Ads 468x60px

Wednesday, August 1, 2012

Civilizatii care au disparut misterios in istorie

Numeroase civilizatii din istorie au disparut in circumstante misterioase, pe care oamenii de stiinta nu le-au putut descifra nici pana astazi. Astfel, dintre societatile pierdute in negura vremii enumeram: civilizatiile Maya, a Vaii Indusului sau cea din Insula Pastelui.

Exista dovezi istorice din urma cu sute de ani ale exploratorilor, care au descoperit temple uriase in jungle sau locuri pline de comori, unde altadata se inaltau mari palate, potrivit io9.

1. Maya

Maya este probabil exemplul clasic al unei civilizatii care a fost pierduta complet, iar monumentele, orasele si drumurile sale au fost inghitite de jungla din America Centrala. Locuitorii sai s-au imprastiat in sate de mici dimensiuni.

Desi limba si traditiile culturii Maya au supravietuit in continuare pana in ziua de astazi, apogeul civilizatiei s-a petrecut in timpul primului mileniu d.Hr., atunci cand marile realizari arhitecturale si proiectele din domeniul agricol au acoperit o regiune vasta din peninsula Yucatan - o zona ce se intinde din Mexic pana in Guatemala si Belize.

Una dintre cele mai mari civilizatii mesoamericane, Maya, a folosit scrierea, matematica si un calendar minutios. Proiecte sofisticate au dus la construirea piramidelor si a fermelor terasate.

2. Valea Indusului

Una dintre cele mai mari civilizatii ale lumii antice se numeste civilizatia Indusului sau Harappa. Cu mii de ani in urma ea a numarat 5 milioane de oameni, aproape 10% din populatia lumii de la acea vreme.

Civilizatia Indusului a trait intr-o regiune ce cuprinde zone din India, Pakistan, Iran si Afganistanul de astazi. Aceasta civilizatie antica a suferit schimbari graduale in urma precipitatiilor, care au facut sa existe dificultati in a asigura hrana pentru populatia numeroasa.

3. Insula Pastelui


Oamenii din Insula Pastelui reprezinta o alta civilizatie clasica "pierduta", care a ramas faimoasa datorita enormelor si enigmaticelor statui, denumite Moai, aliniate de-a lungul coastei.

Cum a disparut aceasta civilizatie infloritoare polineziana dupa secole in care au construit monumente imense si au navigat sute kilometri pe apele oceanului, de pe o insula pe alta?

Multi oamenii de stiinta cred ca locuitorii au fost extrem de ingeniosi, dar metodele lor nu erau durabile. De-a lungul timpului, ei s-au stabilit in Insula Pastelui intre 700 si 1200 d.Hr. si au folosit toti copacii de pe insula si resursele agricole, iar apoi au fost nevoiti sa se mute in alta parte.

4. Catalhoyuk

Catalhoyuk este numit adesea cel mai vechi oras din lume, care a facut parte dintr-o mare civilizatie ce a prosperat acum 7.000-9.000 de ani, in partea centrala si de sud a Turciei.

Ceea ce este interesant este faptul ca structura orasului este destul de diferita fata de cele mai multe orase. Acesta nu avea drumuri si era construit ca un fel de stup, avand case construite una langa alta, iar intrarile in ele se faceau prin niste gauri in acoperis.

Civilizatia a fost una de dinaintea Epocii fierului, dar a lasat in urma dovezi ale unei societati sofisticate, plina de arta si de ritualuri publice. De ce au abandonat oamenii orasul? Deocamdata acest lcuru ramane necunoscut.

5. Cahokia

Cu mult timp inainte ca europenii sa ajunga in America de Nord a existat un mare oras inconjurat de piramide si de o structura asemanatoare celei de la Stonehenge. Ramasitele orasului sunt vizibile astazi in Illinois, Statele Unite si poarta numele de Cahokia.

Orasul a ajuns la mai mult de 40.000 de locuitori, fiind populat intre anii 600 si 1.400 d.Hr. El se intindea pe mai mult de 15 kilometri patrati si cuprindea aproape o suta de movile de pamant.

Nu se stie sigur ce anume a dus la abandonarea orasului de catre locuitorii sai incepand cu anul 1.200. Arheologii considera ca orasul a fost parasit in din cauza bolilor si a foametei.


No comments:

Post a Comment