Ads 468x60px

Wednesday, August 1, 2012

Galaxia Sombrero

Galaxia Sombrero (M104) este un obiect cu adevarat remarcabil, cu a sa proeminenta stralucitoare sectionata de un disc gros de praf. In taramul galaxiilor, forma sa deosebita este un adevarat simbol. Galaxia Sombrero este o galaxie luminoasa cu adevarat masiva, masa ei fiind echivalenta cu masa a 800 de miliarde de sori. 

Daca aceasta galaxie ar fi situata in clusterul Virgo, ea ar fi cel de-al treilea cel mai stralucitor membru. Faptul ca aceasta galaxie este pozitionata cu muchia spre noi i-a ajutat pe astronomi sa inteleaga organizarea materiei in galaxiile spirala.

M104 are o populatie bogata de clustere globulare – unii astronomi estimeaza ca aceasta galaxie ar putea contine in jur de 1100 de clustere globulare, ceea ce inseamna mult mai multe decat cele 150 de clustere cunoscute din Calea Lactee. Populatia de clustere globulare din galaxia Sombrero prezinta o distributie bimodala de grupuri de stele tinere bogate in metal si grupuri de stele mai batrane si sarace in metal. Populatia de clustere care contin stele mai batrane si sarace in metal s-au format in timpul prabusirii norului protogalactic de gaz, in anii de formare a galaxiei.

Originea populatiei de clustere care contin stele tinere si bogate in metal este inca un mister. Cea mai populara explicatie este ca populatia mai tanara a aparut prin intermediul intalnirilor si fuziunilor cu galaxii mai mici. Clusterele de stele dobandite in acest fel au fost incorporate in nimbul galactic si au format o noua populatie de clustere globulare cu abundenta chimica distincta. In mod alternativ, originea celei de-a doua populatii de clustere globulare ar putea fi explicata printr-o faza mai recenta de formare a stelelor care a avut loc la mult timp dupa ce generatiile de stele si supernove au imbogatit mediul galactic cu elemente mai grele.

Galaxia Sombrero este una dintre galaxiile cunoscute pentru faptul ca poseda o gaura neagra supermasiva in centru. Gaura neagra a acestei galaxii are masa echivalenta cu masa unui miliard de sori. Gaurile negre supermasive de aceasta dimensiune se gasesc de obicei in galaxii foarte luminoase care au un nucleu galactic activ. Un disc de acumulare hraneste gaura neagra cu materie, provocand eliberarea unor cantitati uriase de energie sub forma de lumina, radiatie si jeturi de gaz supraincalzit, care sunt caracteristice unui nucleu galactic activ. 

Productia principala de energie a galaxiei Sombrero este de 200 de ori mai mica decat era de asteptat – abia se califica drept nucleu galactic activ cu luminozitate scazuta. Acest lucru ridica intrebarea “de ce fluxul de energie din nucleul galaxiei este atat de restrans?”. M104 pare sa sufere din cauza acumularii ineficiente. Gaura sa neagra supermasiva este infometata dupa materie. O explicatie ar putea fi “modelul de acumulare modulat de feedback”, unde energia eliberata de o gaura neagra hraneste din nou discul de acumulare, oprind-o temporar. Acest lucru da nastere unor cicluri de activitate unde fazele luminoase scurte sunt urmate de perioade prelungite de repaus ale nucleului galactic activ. Poate galaxia Sombrero se afla acum intr-o perioada de repaus.

dli.ro

No comments:

Post a Comment