Ads 468x60px

Tuesday, September 25, 2012

Cum să creezi un univers pe computer

Oamenii de ştiinţă, folosind supercomputerul Harvard’s Odyssey, au creat cea mai realistă simulare a evoluţiei cosmice de până acum. Aceştia au reuşit să creeze pe computer un întreg univers, cu naşterea şi evoluţia ulterioară a acestuia.

Cercetătorii, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithson şi Institutul de Studii Teoretice Heidelberg, au dezvoltat o nouă abordare computaţională care poate modela precis naşterea şi evoluţia a sute de galaxii de-a lungul miliardelor de ani.

Produsă cu ajutorul unui nou software, AREPO, simularea a fost mult mai detaliată decât încercările trecute de modelare a universului şi ar putea deveni un instrument vital pentru cosmologi. În crearea AREPO, echipa practic a eliminat dezavantajele modelelor trecute lăsând doar avantajele lor, explică Volker Springel, unul dintre astrofizicienii care au lucrat la simulare.

Folosind informaţiile înregistrate de la radiaţia de fond rămasă în urma Big-Bangului ca intrare, AREPO poate să simuleze cu precizie evoluţia Universului până astăzi. Mark Vogelsberger, un alt membru al echipei, spune că: „Am creat o întreagă varietate de galaxii pe care le vedem în universul local”.

http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/53-scintilatii-stiintifice/3837-cum-sa-creezi-un-univers-pe-computer.html

No comments:

Post a Comment