Ads 468x60px

Thursday, September 13, 2012

Fragmente dintr-un meteorit straniu, descoperite in Sahara

Mai multe fragmente dintr-un meteorit straniu au fost găsite în nisipurile Saharei Occidentale şi sunt în prezent analizate într-o universitate din localitatea marocană Agadir, cercetătorii de aici căutând în aceste fragmente posibile molecule organice şi microdiamante, relateaza agenţia EFE.

Descoperirea a fost făcută pe data de 20 mai , dar a fost dezvăluită abia recent. În acea noapte, mai mulţi soldaţi marocani desfăşuraţi pe teritoriul Saharei Occidentale au observat o stea de culoare albă care s-a prăbuşit în mare viteză provocând o serie de explozii asurzitoare. Câteva ore mai târziu au fost găsite în acel loc mai multe fragmente dintr-un meteorit. Acestea ar fi rezultatul a ceea ce experţii numesc 'o ploaie de meteoriţi'.

Potrivit lui Abderrahman Ibhi, astronom la Universitatea din Agadir, importanţa descoperirii rezidă în faptul că fragmentele au fost găsite la puţin timp după contactul cu solul şi sunt aproape intacte, de obicei meteoriţii fiind descoperiţi la mult timp după impact, atunci când sunt profund alteraţi de oxigen şi apă. El crede că în urma coliziunii unor asteroizi între planetele Marte şi Jupiter s-a produs o ploaie de meteoriţi, unii dintre aceştia ajungând pe Terra.

Fragmentele găsite în Maroc sunt de culoare negru închis, ceea ce, după cum afirmă expertul citat, înseamnă că nu este un meteorit bogat în carbon şi ar putea astfel să conţină molecule organice, care au o valoare ştiinţifică deosebită pentru că pot oferi indicii cheie asupra originii vieţii pe Pământ.

La analiza bucăţilor de meteorit urmează să participe şi universităţile din Orleans (Franţa) şi Ferrara (Italia). Astronomul marocan a exclus posibilitatea comercializării acestora, cum s-a întâmplat în anul 2011 , când fragmente dintr-un alt meteorit descoperit în Maroc au fost vândute cu sume cuprinse între 11.000 şi 22.000 de dolari.

No comments:

Post a Comment