Ads 468x60px

Thursday, September 13, 2012

Viata in subteran

Se spune ca sunt minuni naturale si in acelasi timp minuni aparute dupa interventia omului: sunt orasele si structurile subterane.

In lume gasim si astazi nenumarate astfel de orase, insa ele nu mai pot fi locuite. Astazi unele dintre orasele subterane ce s-au pastrat de-a lungul vremii se viziteaza. Mare parte dintre ele nu sunt destinate vizitelor turistice si nu putem stii cu exactitate numarul lor.

Asa cum am scris in articolul despre Cappadocia, anul acesta am vizitat orasul Saratli din Turcia. A fost o experienta inedita si racoroasa :)

Desi la sfarsitul lunii aprilie, in Cappadocia este foarte cald, odata intrata in orasul Saratli, orasul de sub pamant, am simtit racoarea. Asa am descoperit de ce in trecut oamenii din aceasta zona traiau sub pamant: datorita climei foarte schimbatoare. Vara in Cappadocia este extraordinar de cald si locuitorii oraselor trebuiau sa gaseasa o solutie pentru a se feri de caldura excesiva.

Tot in aceasta zona exista si astazi locuinte amenajate in pesteri si sunt inca locuite. In plus, aici exista multe hoteluri si apartamente de inchiriat situate in pesteri.

Experienta traita din Cappadocia mi-a deschis curiozitatea si am vrut sa aflu care sunt cele mai frumoase si vizitate orase subterane din lume. Asa ca am studiat si am avut multe surprize. Pe langa orase subterane, am adaugat in top si alte structuri pentru ca sunt unice. Vezi mai jos de ce!

Marea Piramida din Giseh


Una din Minunile Lumii (despre care am mai scris si in acest articol) este o structura subterana fascinanta! Poate ai sa spui ca nu e “subterana”. Ei bine, Piramida din Giseh intra intr-o categorie aparte: are o parte la suprafata dar o parte mult mai mare si mai interesanta in subteran.

Pentru a ajunge in singura piramida pastrata intacta pana astazi trebuie sa cobori in jur de 100m printr-un put de 1 m latime. De aici incepe povestea: odata intrat aici vei pasi in istorie si vei admira frumusetea ce se gaseste aici de aproximativ 5000 ani.

Catacombele din Roma

S-au spus multe povesti despre Catacombele din Roma, insa numai vizitandu-le poti sa-ti imaginezi cum era acest loc la inceputul crestinismului. Odata ajuns aici, te poti plimba prin galerii, biserici si necropole aflate sub orasul Roma. Cand treci pe aic opreste-te pentru cateva minute si indreapta-ti atentia asupra peretilor din catacombe. Vei gasi aici mii de rugaciuni scrise de cei ce au trait in trecut.

Pesterile din Aktun Chen, Yucatan- Mexic

Un loc spectaculos si linistit. Poti explora aceste pesteri pe jos cat si pe apa, pe raurile subterane aflate aici. Daca vrei sa te apropii si mai mult, poti face scufundari.  Este atat de liniste si pace aici incat nu-ti vine sa crezi ca exista un astfel de loc. Incarca-ti bateriile si bucura-te de fiecare minut!

Mina Hannah’s North, Kalgoorlie- Australia

Tunelele din mina Hannah’s North au fost sa[ate in secolul XIX in timpul goanei dupa aur din Australia. Odata ajuns aici poti experimenta si tu munca de “cautator de aur”. Poate gasesti ceva! Chiar si astazi Kargoorlie produce 10% din cantitatea de aur a lumii.

Orasul subteran Montreal, Canada

Este cea mai mare retea subterana construita vreodata de om. Are 120 de intrari iar zilnic orasul este vizitat de 500 000 de oameni. Gasesti aici un intreg oras modern cu hoteluri, centre comerciale, muzee si banci.

Orasul este unul modern si unic. Este varianta noua de a trai in subteran, total diferita de cea in care traiau stramosii nostri!

travelwithasmile

No comments:

Post a Comment