Ads 468x60px

Saturday, September 15, 2012

Misterul materiei întunecate, elucidat?

Universul este compus dintr-o cantitate vastă de materie invizibilă denumită, generic, materie întunecată. Această materie umple spaţiul dintre galaxii şi spaţiul dintre stelele unei galaxii. Nu se ştie încă ce anume reprezintă această materie întunecată.

De la predicţia materiei întunecate în urmă cu mai mult de 70 de ani, tot felul de cercetători – astronomi, cosmologi şi fizicieni ai particulelor, au căutat răspunsuri la întrebarea: ce anume ar putea fi materia întunecată? Odată cu ultimele observaţii ale satelitului Planck, cercetători ai Institutului Niels Bohr, printre alţii, ar putea fi mai aproape ca niciodată de găsirea unei soluţii privind originea misterioasei materii întunecate.

Satelitul Planck aparţinând Agenţiei Spatiale Europene (ESA) a fost lansat pe 14 Mai 2009. Satelitul nu doar rămâne nemişcat în spaţiu, dar îşi schimbă direcţia din oră în oră şi, de asemenea, se roteşte la fiecare minut în jurul axei sale. Aceste mişcări semnifică faptul că, în decursul a şase luni, satelitul poate să scaneze întregul Univers înconjurător.

Satelitul Planck, care a fost lansat în 2009, e înzestrat cu instrumente extrem de sensibile care pot cartografia radiaţia cosmică de fond de pe întreg cerul, cu mare precizie. Ultimele date primite de la misiunea satelitului Planck relevă radiaţii neobişnuite din propria noastră galaxie, care deschid o nouă direcţie în înţelegerea celor mai fundamentale proprietăţi ale spaţiului, timpului şi materiei din Univers.

http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/85-univers/3737-misterul-materiei-intunecate-elucidat.html

No comments:

Post a Comment