Ads 468x60px

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Stele speciale, cu caracteristici uimitoare

Când le privim, par toate aproape la fel. Dacă am putea călători până la ele, am vedea cât de diferite pot fi. Observatoarele astronomice au reuşit să ne apropie întrucâtva de stele şi au dezvăluit în unele cazuri proprietăţi de-a dreptul uimitoare.

În articolul de faţă sunt grupate stele şi sisteme stelare ce ies din tipare, arătându-ne cât de divers şi inventiv este Universul în care trăim.

În paranteză sunt informaţii despre constelaţia din care face parte steaua, distanţa în ani-lumină de Soare, vârsta – când este cazul.

■ ALTAIR (Aquila, 16,77 a.l., <1 mld. ani) – Face parte din stelele cu cea mai rapidă rotaţie. Cu o viteză la ecuator de 286 km/s, efectuează o mişcare în jurul axei în doar 6 ore, spre deosebire de Soare, care are nevoie de 600 ore. Din cauza acestei mişcări, steaua nu este sferică, ci aplatizată în zona polilor.

■ GLIESE 105 (Cetus, 23,5 a.l.) – Un sistem triplu ce conţine o stea galbenă-portocalie, o pitică roşie de dimensiuni mari şi o pitică roşie atât de mică, încât se află la limita de jos a masei ce permite începerea fuzionării hidrogenului în nucleu. Este cea mai rece stea cunoscută aflată în secvenţa principală, cu o temperatură de 2.600 K la suprafaţă.

■ KAPPA CETI (Cetus, 29,87 a.l., 800 mil. ani) – O stea cu caracteristici asemănătoare Soarelui, care însă erupe de milioane de ori mai puternic. Astfel de erupţii nu sunt foarte dese (cam o dată pe secol), dar este improbabil să lase viaţa să se dezvolte pe o planetă din sistemul respectiv.

■ TVLM513-46546 (Bootes, 35 a.l., >1 mld. ani) – O mică pitică roşie, cu o masă de doar 90 ori mai mare decât Jupiter, prezintă o intensă activitate eruptivă. Cu un câmp magnetic surprinzător de complex, o jumătate din suprafaţa stelei erupe în forţă, pe când cealaltă jumătate este constant calmă. Cauza acestui comportament poate fi un companion încă nedescoperit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu