Ads 468x60px

Friday, October 5, 2012

9 dezastre globale ce... nu au avut loc

Este uşor să fii prins în paranoia apocaliptică. La urma urmei e 2012, economia este pe butuci, nivelul oceanelor este în creştere şi toţi supereroii noştri fictivi sunt post-apocaliptici într-un fel sau altul. Dar hai să ne amintim de toate nenorocirile care nu au avut loc.

De-a lungul ultimilor decenii, oamenii au prezis o mulţime de catastrofe zguduitoare la nivel planetar. Noi suntem încă aici, pentru moment.

Aici prezentăm nouă dezastre masive de nivel global cu privire la care oamenii ne-au avertizat, dar care nu au avut loc niciodată. Unele dintre ele erau posibilităţi reale, în timp ce altele nu au fost niciodată mai mult decât isterie în masă sau iluzie colectivă.

1.Război nuclear între SUA şi URSS

Sigur, am putea avea încă un război nuclear cu Coreea de Nord sau o bombă nucleară într-unul dintre oraşele noastre. Dar ameninţarea unui război termonuclear global, de genul War Games, pare să se fi redus odată cu căderea Uniunii Sovietice. E greu de imaginat acum cât de aproape a părut a fi un schimb masiv de rachete nucleare cu câteva decenii în urmă - când te uiţi la serialele de tipul duck and cover din anii 1950 şi '60, ele arată un pic ridicole acum. Ca şi cum un birou de şcoală te-ar putea proteja cu adevărat de o explozie nucleară. Dar oamenii trăiau în teroare. Doar citeşte Watchmen şi veţi vedea cât de absurd de aproape părea abisul. Şi, de fapt, am avut parte de un număr de alarme false de-a lungul vremii.

2. Bugul Y2K

Când calendarul a trecut de la 1999 la 2000, oamenii au prezis că e posibil ca iadul să-şi facă în final apariţia pe pământ. Avioanele ar putea cădea din cer, reţelele electrice s-ar putea prăbuşi, iar sistemul bancar mondial s-ar putea prăbuşi. Toate acestea, din cauza că multe programe şi microcipuri stocau doar ultimele două cifre ale anului calendaristic – astfel ca sistemele ar gândi că anul 2000 era în fapt 1900. Guvernele din întreaga lume au înlocuit şi şi-au înlocuit sistemele, şi-au creat backupuri şi au făcut apel la sectorul privat pentru educa şi a ajuta. Dar toate aceste pregătiri au făcut prea puţin pentru a potoli isteria mass-media. Oamenii, cum ar fi cei de pe lista de email a caselor de ajutor Y2K, erau pregătiţi să-şi trăiască fanteziile apocaliptice. După cum probabil ştiţi deja, 2000 a venit şi a plecat cu zero incidente. Unii oameni susţin că pregătirea pe scară largă a ajutat la prevenirea dezastrului, în timp ce alţii spun că a fost o reacţie exagerată isterică. În orice caz, această preocupare a dus la îmbunătăţirea infrastructurii informatică, inclusiv înlocuirea şi modernizarea sistemelor existente, precum şi planuri mai bune de backup.

No comments:

Post a Comment