Ads 468x60px

Thursday, October 18, 2012

O novă scoate la iveală o gaură neagră

Satelitul NASA Swift a detectat recent un val crescut de raze X de înaltă energie provenind de la o sursă apropiată de centrul Căii Lactee. Explozia, un fenomen rar - o novă de raze X, a anunţat prezenţa unei găuri negre de masă stelară, anterior necunoscută.

"Novele de raze X strălucitoare sunt foarte rare, evenimente a căror observare poate fi un eveniment unic în viaţa unei misiuni NASA; acesta este primul astfel de eveniment astronomic detectat de Swift", a afirmat Neil Gehrels, principalul investigator al misiunii în cadrul Goddard Space Flight Center din Greenbelt, aparţinând NASA. "Acest fenomen este într-adevăr ceva ce aşteptăm de mult."

Orice novă de raze X este o sursă de raze X care nu durează mult şi care apare brusc, atinge vârful emisiilor în câteva zile apoi se stinge de-a lungul a câtorva luni. Explozia apare când un torent de gaze depozitate se deplasează brusc spre unul din cele mai compacte obiecte cunoscute, fie o stea neutronică, fie o gaură neagră.

Sursa de raze X de luminozitate puternică şi crescândă a atras atenţia telescopului Burst Allert cu care e dotat Swift, de două ori în dimineaţa zilei de septembrie 16 şi încă o dată în ziua următoare.

Denumită J1745-26, după coordonatele poziţie ei pe cer, nova este localizată la câteva grade dinspre centrul galaxiei spre constelaţia Săgetătorului. Deşi astronomii nu cunosc distanţa precisă, ei cred că obiectul se află la aproximativ 20.000 -30.000 ani-lumină de noi, în regiunea interioară a galaxiei.

No comments:

Post a Comment